Американските икономисти Пол Милгром и Робърт Уилсън спечелиха Нобеловата награда

...
Американските икономисти Пол Милгром и Робърт Уилсън спечелиха Нобеловата награда
Коментари Харесай

Двама американци си поделят Нобеловата награда за икономика

Американските икономисти Пол Милгром и Робърт Уилсън завоюваха Нобеловата премия за стопанска система в понеделник за работа по търговски търгове, в това число за артикули и услуги, сложни за продажба по обичайни способи, като радиочестоти, заяви Нобеловият комитет. Двамата бяха отличени " за усъвършенствания в теорията на търга и изобретения на нови аукционни формати ", съобщи журито.

Кралската шведска академия на науките означи, че откритията на Милгром и Уилсън " са облагодетелствали продавачите, купувачите и данъкоплатците по целия свят ", се споделя в изказване.

Уилсън, професор в Станфорд, Съединени американски щати, притегли вниманието за създаването на доктрина за търгове с обща стойност, " стойност, която авансово е несигурна, само че в последна сметка е идентична за всички ", съгласно академията.

Работата на Уилсън сподели за какво рационалните оференти са склонни да наддават съгласно личната си оценка на цената заради терзания по отношение на " проклятието на спечелилия " или спечелването на търга, само че заплащането на прекалено много.

Тогава Mилгром, също от Станфорд, излезе с по-обща доктрина на търговете, като проучва тактиките за наддаване в разнообразни форми на търг.

Академията означи, че въпреки че " хората постоянно са продавали нещата на офериращия ", обществата също би трябвало да разпределят " все по-сложни обекти (...) като слотове за кацане и радиочестоти ".

" В отговор Милгром и Уилсън изобретиха нови формати за търг на доста взаимосвързани обекти по едно и също време, от името на продавач, стимулиран от необятни публични изгоди, а не от оптимални доходи ", сподели академията.

Победителите ще си поделят наградната сума от 10 млн. шведски крони (около 1,1 млн. долара).


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР