Американските химически гиганти Chemours, DuPont и Corteva са се съгласили

...
Американските химически гиганти Chemours, DuPont и Corteva са се съгласили
Коментари Харесай

Aмерикански химически гиганти плащат над $1 млрд. заради вечни химикали

Американските химически колоси Chemours, DuPont и Corteva са се съгласили да платят повече от 1 милиард $ за споразумяване на искове за замърсяване на публичните водоснабдителни системи в Съединени американски щати с " безконечни химикали ".

Семейството навсякъде публикувани синтетични химикали - пер- и полифлуороалкилни субстанции, известни още като PFAS, се задържат в околната среда и в човешкия организъм, където могат да причинят съществени здравословни проблеми. Те се съдържат в артикули от всекидневието, в това число опаковки за бързо хранене, гримове и килими.

През юни, въз основа на най-новите научни данни, Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати издава здравни рекомендации, в които се споделя, че химикалите са доста по-опасни за човешкото здраве, в сравнение с учените в началото са считали, и евентуално са по-опасни даже при равнища, хиляди пъти по-ниски от считаните до момента за естествени.

Трите химически колоса са изправени пред хиляди правосъдни каузи в цялата страна, в които се твърди, че токсичните химикали са били употребявани в производството и по-късно са замърсили околната среда.

В свое изказване DuPont декларира, че " в никакъв случай не е произвеждал PFOA или PFOS ", а другите компании отхвърлят формален коментар пред CNN.

В обща позиция трите компании показват, че са се съгласили да внесат общо 1,185 милиарда $ във фонд за споразумяване на разногласия. Chemours ще способства с 50% (около 592 млн. долара), а DuPont и Corteva дружно ще внесат останалите 50%, надлежно към 400 млн. и 193 млн. $.

До момента трите компании са постигнали кардинална сделка. Окончателното съглашение се чака да бъде финализирано по-късно тази година в Окръжния съд на Съединени американски щати за окръг Южна Каролина, декларират още от фирмите.
 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР