Американските гранични агенти са арестували или спрели близо един милион

Американските гранични агенти са арестували или спрели близо един милион ...

Почти 1 млн. арести на мигранти в САЩ за година.

Американските гранични агенти са арестували или спрели близо един милион нелегални мигранти на южната граница с Мексико през последните 12 месеца. Това е най-големият брой за повече от десетилетие, информира АФП.
Приливът настъпи на фона на засилените усилия на президента Доналд Тръмп за спиране на нелегалната имиграция. Те започнаха да показват резултати едва през последните три месеца, когато се увеличиха арестите по границата, предаде БГНЕС.
Изпълняващият длъжността директор на митническата и граничната защита Марк Морган заяви, че броят на мигрантите, арестувани на границата, е паднал до малко над 52 000 през септември, като е намалял от над 144 000 през май и е най-ниската месечна цифра за година.
Приливът идва главно от мигранти от Централна Америка, които бягат от бедността и насилието, преминавайки на големи групи в САЩ от Мексико и се обръщат с молба за убежище. За повечето това означава да бъдат обработени от имиграционни служители и след това пуснати в очакване на изслушване на молбата им за убежище, но те обикновено изчезват във вътрешността на САЩ с надеждата да се установят.
Администрацията на Тръмп засили усилията за предотвратяване на изселването от Хондурас, Гватемала и Салвадор, като поиска от Мексико да възпрепятства транзита им и да ги накара да кандидатстват за убежище в първата страна, в която влизат - което означава или Гватемала, или Мексико. Администрацията е разпоредила експулсирането на всички търсещи убежище обратно в Мексико и се бори със съдебно разпореждане, блокиращо изпълнението на тази заповед.
Белият дом пристъпи и към издигането на стена по границата от 3200 километра, отклонявайки средства от Министерството на отбраната, ангажирани с други програми за изграждане на стени. Това стана след като Конгресът отказа да осигури бюджета.

Източник: actualno.com