Американските финансови регулатори са нащрек заради опасността от евентуална ликвидна

...
Американските финансови регулатори са нащрек заради опасността от евентуална ликвидна
Коментари Харесай

Сенчестите играчи на щатския ипотечен пазар

Американските финансови регулатори са нащрек поради заплахата от възможна ликвидна рецесия на локалния ипотечен пазар, оценен на сума 11 трлн. щ. $, която може да окаже унищожителен резултат върху цялото стопанство на страната. Основният рисков фактор, разпознат наскоро от Съвета за контрол върху финансовата непоклатимост (FSOC), ръководен от щатския финансов министър Стивън Мнучин, е мощният напор на така наречен "сенчести банки " в отпущането и обслужването на жилищни заеми, по-специално на изключително рисковите.

Слабост в тази ниша откри и професор Нанси Уолас от Калифорнийския университет - Бъркли, една от създателите на труда "Ликвидните рецесии на ипотечния пазар ", квалифициран през 2018-а взаимно с неин сътрудник от института и трима икономисти на Федералния запас. Госпожа Уолас показва, че доста от тези сенчести компании са финансово нестабилни, тъй като са подвластни от краткосрочни банкови кредитни линии, които могат да бъдат оттеглени по време на финансови земетресения. А това може да нанесе провали на жилищния пазар и на стопанската система като цяло, тъй като финансовите компании ще бъдат принудени да орежат или да прекратят ипотечния си бизнес.

FSOC, който бе основан след финансовата рецесия от 2007-2008-а (провокирана от ипотеките с висок риск) и в който вземат участие ръководителят на Федералния запас - Джеръм Пауъл, и шефът на комисията за скъпи бумаги и тържища - Джей Клейтън, разискаха пазара на жилищни заеми през септември. Тогава екип от щатската централна банка, от Федералната организация за жилищно финансиране и от CSBS (Conference of State Bank Supervisors - организация с идеална цел, отговаряща за лицензирането и надзора на държавните банки и на компаниите за небанкови финансови услуги, в това число ипотечните кредитори), регистрираха, че стандартните банки са се отдръпнали от ипотечния пазар поради лимитираните благоприятни условия за облага и засиления надзор след финансовата рецесия. И мястото им незабавно е било заето от самостоятелни ипотечни компании. Те сега структурират към 70% от обезпечените от организации жилищни ипотеки и близо 90% от по-рисковите заеми, подкрепяни от Националната държавна ипотечна асоциация (Ginnie Mae). Шест от десетте водещи "създатели " на жилищни ипотечни артикули през 2018-а са били самостоятелни ипотечни кредитори отпред с кредитната компания Quicken Loans.



Небанковите играчи също са нараснали каузи си в обслужването на ипотеки до съвсем 50% от заемите, обезпечени от Ginnie Mae, от Fannie Mae (Националната федерална ипотечна асоциация) и от Freddie Mac (Федералната корпорация за жилищни ипотечни заеми). За разлика от обичайните банки постъпленията на самостоятелните ипотечни кредитори като цяло са резултат от една единствена бизнес линия. От дузината оценени от организация "Мудис инвестърс сървис " компании от нишата нито една не е получила капиталов рейтинг за дълга си. Те не се контролират от Федералния запас или от Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите. И няма депозитна база, нито достъп до спешно финансиране от Федералния запас, от което се възползват комерсиалните банки. За отпущането на заеми тези "независими " играчи зависят от кредитни линии, с които да финансират ипотечните артикули, които продават. Освен това разчитат и на краткосрочно финансиране за покриване на отговорностите си когато техните длъжници стартират да бавят вноските по погасителните си проекти.

В момента акцентът на регулаторите е върху ликвидността, тъй като тези краткосрочни задължения могат да се "изпарят " тъкмо когато са най-необходими. Кредитните линии могат да се анулират или ревизират, в случай че ипотечните компании нарушат някоя уговорка от контрактите, в това число да са на облага най-малко през едно от крайните две отчетни тримесечия. През предходната година да вземем за пример доста от тях са били в нарушаване на договорните отговорности откакто спад на ипотечното рефинансиране ги е изкарал "на алено ", твърди Уорън Корнфелд - старши вице-президент в "Мудис инвестърс сървис ". Ипотечните компании обаче съумели да получат отсрочвания от своите кредитори и да запазят кредитните си линии с помощта на силата на националното стопанство. Което надали ще се случи, в случай че икономическата вероятност се утежни.

Главният изпълнителен шеф на "Джей Пи Моргън Чейз " - Джейми Даймън, акцентира заплахата, че доста от тези ипотечни компании няма да са в положение да продължат да отпускат заеми в сложни стопански условия. А Корнфелд се съмнява, че обичайните банки ще се втурнат да "запушват дупките ", в случай че небанковите кредитори изоставен ипотечния пазар. Главният икономист на Асоциацията на ипотечните банкери - Майкъл Фратантони, обаче е оптимист и счита, че няма заплаха от ликвиден конвулсия, който да нанесе удар върху националното стопанство. И че вероятността хилядите ипотечни кредитори да пострадат в идентична степен от един и същи финансов потрес е "много дребна ".

Главният изпълнителен шеф на Quicken Loans - Джей Фарнър, акцентира, че най-важни са финансовата база на компанията и способността й да удържи на стопански съмнения, а въпросът дали тя е банка или не. Според него самостоятелните ипотечни кредитори са по-добре капитализирани от 93.94% от институциите, обезпечени от Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите. Фарнър не е склонен и с изказванието, че компании като неговата са едва контролирани и отбелязва, че Quicken Loans се управлява от 50 обособени щатски надзорници, както и от федерални организации като Бюрото за финансова отбрана на потребителите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР