Американските борси започнаха сесията във вторник със сериозни скокове, които

...
Американските борси започнаха сесията във вторник със сериозни скокове, които
Коментари Харесай

Американските борси се възстановяват плахо

Американските тържища започнаха сесията във вторник със съществени скокове, които бързо се трансфораха по-скоро в плаха крачка напред. При отварянето на Уолстрийт Dow Jones и S&P покачиха цената си с под над 3%, най-вече поради очаквания, че тласъци от администрацията на Доналд Тръмп и Конгреса, към момента неизвестно под каква форма, ще оказват помощ на пазарите да се оправят с шока от ковид и петролната ценова война. Само час след началото на сесията обаче растежът на Dow Jones беше под 1%, 15 минути по-късно показателят скочи до 1.7%, след което се върна назад до 0.7%.

Пазарите остават изключително волатилни, в това число и европейските, които на процедура върнаха всички крачки напред от деня и по всяка възможност ще приключат още веднъж в алената територия. Общият показател Euro STOXX губи 1.6% от цената си час преди окончателния завършек на сесията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Затворен кръг

Снощи президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че ще направи изключителна среща с конгресмени и сенатори и от двете партии, с цел да обсъдят държавни тласъци, в това число и в допълнение събаряне на налозите. Към този миг няма повече информация по отношение на срещата, която ще се организира по-късно през днешния ден и която може да повлече пазарите още веднъж надолу или да даде начало на възобновяване.

Така или другояче Уолстрийт, наподобява, се върти в кръг през последните няколко седмици. Лошите вести за разпространяването на ковид по света водят до всеобщи разпродажби, а през вчерашния ден беше заплетен рядко тежък коктейл и поради срутва на цените на петрола, дирижиран от Саудитска Арабия. Снощи Dow Jones и S&P изгубиха по над 7% от цената си - спадове, невиждани от 2008 година, когато стартира последната финансова рецесия.

" Въпреки че имаме възприятието, че като че ли идва краят на света, съм податлив да поемам опасности в кратковременен проект. Очакванията ми са мечият пазар да продължи дълго време ", споделя Крис Уелтън от Pepperstone Group.

Днес брентът възвърне част от цената си и сега се търгува за 36.5 $ за барел, само че даже и по този начин е с 25 $ по-евтин, в сравнение с преди единствено две седмици. Доходността по 10-годишните държавни облигации на Съединени американски щати също стартира леко възобновяване, откакто през вчерашния ден падна до 0.5%.

" Скок на пазарите през днешния ден, в случай че изобщо се задържи, не значи завършек на воалтилността или че най-лошото за нас е минало. Инвеститорите би трябвало да чакат още сходни въртележки надолу и нагоре, до момента в който няма повече изясненост към ковид ", разяснява пред Bloomberg Грег Макбрайд, финансов анализатор в Bankrate.com.

Все повече анализатори считат, че вирусът, който стартира разпространяването си от Китай в края на декември, може да докара до действителна световна криза. От нощес цялата Италия е под карантина, действителните стопански загуби са в областта на милиарди долари, а тези на тържищата се броят в трилиони.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР