Американските борси така и не успяха да намерят единна посока

Американските борси така и не успяха да намерят единна посока ...

Стимулите на Тръмп не помогнаха на щатските индекси да намерят единна посока.


Американските борси така и не успяха да намерят единна посока в рамките на първия ден от седмицата.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial Average преживя рали, след като акциите на икономически чувствителни акции компенсираха загубите на технологичните компании с огромни пазарни капитализации като Microsoft, пише CNBC.

Dow напредна с 357,96 пункта, или над 1,3%. Boeing и Nike бяха сред най-добре представилите се акции в индекса, записвайки по над 5% повишение на стойността на книжата.

Цената на акциите на Caterpillar нарасна с повече от 5 на сто. JPMorgan Chase също допринесе за ръста на Dow благодарение на своя скок с 1,2%.Още по тематаСтимулите на Тръмп нямат потенциал да ускорят възстановяването

Междувременно S&P 500 се изкачи с 0,27% до 3360,47 пункта, след като компаниите от енергийния и индустриалния сектор преживяха 2,4% ръст. Повишението на S&P 500 от началото на седмицата го оставя с по-малко от процент под рекорден връх.

Въпреки това Nasdaq Composite не успя да изплува и се озова на червено, след като спадна с 0,4% до 10968,36 пункта. Книжата на Facebook и Netflix понижиха стойността си с по 2% всяка, а тези на Microsoft - с 1,99%. При Amazon спадът беше с 0,6%, а при Alphabet – с 0,1%.

Днес американският президент Доналд Тръмп подписа няколко заповеди, които удължават подкрепата, свързана със справянето с коронавируса.

Новите заповеди продължават изплащането на разширените обезщетения за безработица, отлагат плащанията на студентски заеми, удължават федералния мораториум върху принудителното освобождаване на жилища и осигуряват данъчна ваканция. Обезщетенията за безработица обаче ще бъдат изплащани с намалена ставка от 400 долара на седмица. Първоначално обезщетението осигуряваше на служителите, засегнати от пандемията, 600 долара на седмица.

Wall Street имаше силно представяне миналата седмица. Dow нарасна с 3,8% за периода, а това беше най-големият му седмичен ръст от юни. S&P 500 се изкачи с 2,5%, както и Nasdaq Composite.

Източник: investor.bg