Американските астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, подготвящи се да

Американските астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, подготвящи се да ...

Астронавтите от Crew Dragon“ се готвят за полет обратно към земята.

Американските астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, подготвящи се да се върнат на Земята на космическия кораб "Дракон", проведоха церемония за сбогуване с екипажа на Международната космическа станция (МКС), информира ТАСС. „Малко съжаляваме, че ги напускаме, но сме окуражени от това, какво означава международната космическа програма да може да изпраща и връща хора от МКС с помощта на "Crew Dragon“, каза астронавтът на НАСА Крис Касиди, който пристигна с руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер на МКС на 9 април, като член на екипажа на космическия кораб "Союз МС-16".
Касиди предаде американското знаме, което беше на борда на МКС повече от 9 години от края на програмата за космически совалки, на командира на "Crew Dragon" Хърли. "Трудно е да се опише с думи какво означаваше да бъдем част от тази експедиция", отбеляза Хърли, подчертавайки, че астронавтите успяха да извършат 4 космически пътеки за два месеца на МКС. „Работихме като истински екип от 5-ма души“, добави той. На свой ред, Бенкен благодари на руските космонавти за сътрудничеството и за "огромното количество екипна работа". "Два месеца излетяха много бързо", сбогува се Иванишин. "Не се съмняваме, че завръщането Ви на нашата планета ще бъде толкова успешно, колкото стартирането на МКС. Желаем Ви успех по пътя към дома, господа", каза той. И добави „Кажете "здравей" на земляните“.
Crew Dragon с астронавти Hurley и Behnken ще се откачат от МКС в 19:34 ч. днес (01.08.20 г.) и се очаква да се приземят край бреговете на Флорида в 14:42 ч. утре (02.08.20 г.). Корабът ще се отключи автоматично, а точката за кацане ще зависи от метеорологичните условия. След като астронавтите бъдат евакуирани от кораба те ще се подложат на медицински преглед. Очаква се да се завърнат във Флорида 4 часа след кацането. Изстрелването на "Crew Dragon" отбелязва първия полет от 9 години от САЩ на американски космически кораб. НАСА прекрати пилотираните полети през 2011 г. след приключване на програмата за повторно каране на превозни средства. От тогава астронавтите са летели на МКС от руския Союз. Първоначално се спекулираше, че американските търговски кораби ще започнат полети с пилотиран персонал през 2017 г.

Източник: actualno.com