Американските акции ограничават загубите от сряда, след като по-слабите от

Американските акции ограничават загубите от сряда, след като по-слабите от ...

Американските пазари си поемат глътка въздух след спад на доходността*.


Американските акции ограничават загубите от сряда, след като по-слабите от очакванията данни за инфлацията доведоха до понижаване на доходността по облигациите, съобщава CNBC. Вчера повишаването на доходността по облигациите изтри 800 пункта от стойността на Dow.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 56,38 пункта и достига ниво от 25 665,12 пункта, а Walgreens Boots Alliance се представя най-зле.

Широкият измерител S&P 500 записва минимален спад от 0,03% до 2784,98 пункта и е напът да отбележи шести пореден ден на загуби. Технологичният Nasdaq Composite започва сесията на зелена територия с ръст от 0,31% до 7445,27 пункта.


В макриокиномически план индексът на потребителските цени се е повишил с 0,1% през септември, което е под очакванията на анализаторите за ръст с 0,2%.

След обявяването на данните доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа отстъпи от многогодишните си върхове до съответно 3,18% и 3,355%.

Повишаването на доходността предизвика опасения, че растящите разходи за обслужването на кредитите може да забави икономиката. То също така създава притеснения за бъдещето на американската парична политика. Федералният резерв повиши три пъти лихвените си проценти тази година и се очаква да предприеме още едно повишение до края на тази година.

„Икономиката може да се нагорещява, но това не се случва достатъчно бързо, за да предизвика инфлационен натиск и да постави под въпрос необходимостта ръководителите на Фед да поставят лихвите на по-високи нива“, казва Крис Рупки, главен финансов икономист в MUFG Union Bank.

Американският президент Доналд Тръмп разкритикува стратегията на Фед няколко пъти в сряда и заяви, че централната банка „допуска грешка“, като повишава лихвите. В телефонно интервю за Fox News по-късно през деня президентът заяви, че не е доволен от Федералния резерв, който е „полудял“. Според Тръмп централната банка нямала основания да продължава да повишава лихвите с настоящия темп.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард опроверга твърденията на Тръмп, като заяви, че „не би свързала“ гуверньора на Фед Джером Пауъл „с лудост“.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,21% до 95,30 пункта. Еврото добавя 0,36% към стойността си спрямо долара до 1,1559 долара за евро. Спрямо йената американската валута отбелязва ръст от 0,09% до 112,36 йени за долар.

На пазара на суровини цените на петрола се понижават на фона на спада на глобалните фондови пазари, като инвеститорите са по-предпазливи на фона на данните, че запасите от американски суров петрол нарастват повече от очакваното.

Цената на петрола сорт Брент намалява с 1,63 долара до 81,46 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отписват 1,31 долара от стойността си до 71,86 долара.

Американските фючърси върху златото нарастват с 1,1% до 1206,20 долара за тройунция.

*Материалът е актуален към 17,10 ч. българско време

Източник: investor.bg