Американски законодатели призовават Байдън да откаже повече военна помощ за Египет

...
Група от 11 американски сенатори призова Съединените щати да откажат
Коментари Харесай

Група от 11 американски сенатори призова Съединените щати да откажат по-голяма част от военната помощ за Египет, заявявайки, че досиетата на правата на човека в северноафриканската страна „е продължи да се влошава” през изминалата година при президента Абдел Фатах ас-Сиси.

В писмо, адресирано до държавния секретар Антъни Блинкен в петък, американските законодатели заявиха, че Египет е постигнал малък напредък по въпросите на правата на човека, включително укрепване на върховенството на закона, защита на медийните свободи и разследване на насилствени изчезвания.

Подписалите, сред които няколко членове на собствената Демократическа партия на президента на САЩ Джо Байдън, призоваха администрацията на Байдън да задържи 320 милиона долара от така нареченото чуждестранно военно финансиране, което Вашингтон изпраща на Кайро всяка година.

„[Египетското] правителство не само не успя да разследва твърденията за нарушения на правата на човека, но също така продължи да извършва „значителни нарушения на правата на човека“, като извънсъдебни убийства, насилствено изчезване, изтезания и животозастрашаващи условия в затворите, и строги ограничения върху свободата на изразяване, събиране и сдружаване“, казаха те.

Писмото (PDF) беше ръководено от сенатора демократ Крис Мърфи, а сенаторите Бърни Сандърс, Дик Дърбин и Елизабет Уорън бяха сред подписалите.

Това е последното усилие на Съединените щати да обуславят американската помощ за Египет – дългогодишен съюзник на САЩ в Близкия изток – въз основа на правата на човека.

От години правозащитни групи обвиняват правителството на ел-Сиси, което дойде на власт с военен преврат през 2013 г., че е хвърлило в затвора десетки хиляди дисиденти и е поставило извън закона практически всички форми на политическа опозиция.

Годишният доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека в Египет също документира използването от страна на правителството на извънсъдебни екзекуции и изтезания, както и лишаването от свобода на хиляди писатели и защитници на човешките права.

Кайро отрече да държи политически затворници и отхвърли критиките относно правата си, заявявайки, че политиките му са част от усилията за справяне с „тероризма“.

САЩ изпращат 1,3 милиарда долара военна помощ на Египет всяка година, а през 2021 г., под натиска на законодателите в Конгреса, администрацията на Байдън обяви, че отменя 130 милиона долара от тази помощ поради опасения за човешките права.

Но законодателите и групите за защита на правата искат повече от помощта да бъде спряна.

Повече от 20 правозащитни организации в петък също призоваха администрацията на Байдън да прекрати военната помощ от 320 милиона долара, обвинявайки Египет, че извършва „безпощадни репресии срещу пресата, политическата опозиция и гражданското общество“.

„Действията на египетското правителство през последните месеци показват, че то не е спряло кампанията си за репресии или не е изпълнило ангажиментите си за значително подобряване на ситуацията с правата на човека“, заявиха групите, включващи Human Rights Watch и Project on Middle East Democracy.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР