Американски водолази са минирали разклоненията на Северен поток, каза Сиймор

...
Американски водолази са минирали разклоненията на Северен поток, каза Сиймор
Коментари Харесай

Известен разобличител разказа кой и как разруши „Северните потоци“

Американски водолази са минирали разклоненията на Северен поток, сподели Сиймор Хърш, американски журналист, прочут с разобличаването на закононарушенията на своите сънародници във Виетнам и Ирак. Според Хърш заповедта за унищожаването на газопровода е дадена персонално от Байдън. Всъщност Белият дом беше основният обвинен през цялото време. Какви са последствията от тази обява?

В сряда известният американски проверяващ журналист Сиймур Хърш разгласява публикация в платформата „ Събстак “, озаглавена „ Как Америка унищожи газопровода „ Северен поток “. Според него мини са били сложени под тръбите през юни предходната година от водолази на американския флот, а на 26 септември аероплан на норвежкия флот е изхвърлил сонарен буй, който е задействал мините. Авторът на следствието се базира на източник с директна информация за тази интервенция.

Хърш прецизира, че саботажът е осъществен от експерти от Центъра за образование на водолази и спасители, ситуиран покрай Панама Сити, Флорида. По думите му в центъра се образоват професионални водолази-сапьори. Те са профилирани, наред с други неща, в унищожаването на петролни платформи и шлюзове. Журналистът отбелязва, че бомбите са били заложени по време на ученията „ Балтопс-22 “, по време на които американските водолази практикували отдалечено взривяване на заряди, инсталирани под вода.

Според публициста решението за взривяване е взето персонално от президента Джо Байдън - след девет месеца строго секретни полемики с неговия консултант по националната сигурност Джейк Съливан, държавния секретар Антъни Блинкен и неговия заместител Виктория Нюланд. По време на тези полемики офицерите от Военноморски сили предложили да се употребява подводница, а от Военновъздушни сили - да се хвърлят бомби с отдалечен взривател от аероплан, написа Хърш. И полемиката не беше дали да се извърши задачата, а по какъв начин да се приключи и да се прикрият следите “, написа Хърш.

Както изяснява публицистът, „ От първите дни на съществуването на газопровода Вашингтон го смяташе за опасност “ за господството на Запада, тъй че подготовката за саботажа стартира още преди 24 февруари, а след тази дата Белият дом започнаха да се опасяват, че поради " потоците " Берлин няма да желае да помогне на Киев. В същото време още при започване на февруари предходната година, след среща с немския канцлер Олаф Шолц, Байдън обществено заплаши, че при положение на спор в Украйна газопроводът „ към този момент няма да съществува “, напомня Хърш.

„ Разбира се, можете да пуснете бомба от аероплан, както офицерите от военновъздушните сили са предложили на Байдън, само че се изисква доста тъкмо попадение и там резултатът е в сантиметри. Невъзможно е да се обезпечи такава акуратност на бомбардиране на подводна цел ”, разяснява Константин Сивков, лекар на военните науки, капитан от запаса от 1-ви сан. Той счита версията на Хърш за единствено отчасти правдоподобна.

„ За да се взриви, е належащо да се доставят много мощни заряди на дъното на Балтийско море - стотици килограми тротил. Може би даже няколко тона. Защото разрушенията са големи, а тръбите имаха сериозна бетонна защитна система. Водолазите надали биха могли да се оправят с сходна задача, щеше да им отнеме прекалено много време, последователно да спускат всичко. Най-вероятно всичко е направено благодарение на подводен дрон, който е в положение да достави подобен товар на дъното “, изясни Сивков.

„ Но шамандурата може и ба е била употребена. И нашите самолети, и американските са въоръжени с подобен буй, предопределен за далечна връзка с подводници. Той получава радиосигнал от аероплан и го излъчва по-нататък под формата на сонарен сигнал. С негова помощ в действителност е допустимо да се съобщи сигнал за взривяване на муниции на дъното “, прибавя специалистът. „ Във всеки случай е ясно, че това е бойкот, от който единствено американците могат да имат интерес. Това е безусловно неизгодно за Русия и Германия “, обобщава Сивков.

Заслужава да се изясни, че 85-годишният Сиймор Хърш се употребява с репутацията в Америка на един от най-хубавите проверяващи публицисти и деятели за правата на индивида. Става прочут по време на войната във Виетнам, когато през 1969 година разкрива клането, осъществено от американците в село Сонг Ми. След това Хърш става притежател на премията „ Пулицър “. По време на акцията в Ирак точно от неговите публикации светът научава за мъченията в американския затвор „ Абу Гариб “.

През 2017 година Хърш потвърди, че Белият дом, когато е наредил ракетна офанзива против Сирия, е знаел, че управляващите на тази страна не са употребявали химически оръжия. Така Хърш отхвърли формалната версия на Съединени американски щати. Година по-късно в изявление за „ Индипендънт “ Хърш прикани американците да спрат да имат вяра в формалните версии за съветска „ интервенция “ в американските избори, отравянето на Скрипал и атентатите от 11 септември.

Американистът Малек Дудаков не счита, че след обявата ще стартира следствие на интернационално или вашингтонско равнище. „ Няма да има скандал поради обява на 85-годишен блогър. Източникът не е авторитетен. Да, индивидът завоюва премията „ Пулицър “, само че това се случи преди половин век. Има доста такива пенсионирани публицисти. И най-важното, публикацията не съставлява никакво огромно следствие. По-скоро това е просто изказване на гледната точка на Хърш за случилото се тогава на дъното на Балтийско море ”, сподели политологът, добавяйки, че за републиканците в долната камара на Конгреса също е неизгодно да изискват следствие. В последна сметка, както Байдън, те са срещу Русия.

Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет по интернационалните въпроси, допуска, че версията на Хърш не би трябвало да се отхвърля от прага.

„ Съдейки по мащабите на разрушенията, на дъното на Балтика са работили не просто експерти, а хора със съществени механически благоприятни условия. Освен това е известна първата реакция, която прозвуча тогава от Полша, и тя също допуска присъединяване на американците. Веднага след детонациите някогашният полски външен министър Радослав Сикорски написа в „ Туитър “ думи на признателност към Вашингтон, само че по-късно изтри този коментар. Познавам Сикорски - той е прочувствен, емоционален човек, не може да му се има вяра изцяло в този смисъл. Но все пак подобен бойкот беше в изгода на първо място на Съединени американски щати, тъй че версията на Хърш има право да съществува “, сподели Кортунов.

„ Може да възникне дребен скандал за това, само че Белият дом ще успее да го заглуши. Дори в случай че републиканците стартират да задават въпроси, контрааргументите ще бъдат елементарни: „ Във война като във война “, всички средства са разрешени в борба. След като " руснаците са неприятни ", значи по този начин. А „ Северен поток “ обективно пречеше на Америка “, изброява политологът.

„ Но в случай че обстановката се промени по-късно и Байдън има огромни проблеми с приближаването до президентските избори, тогава републиканците ще запомнят този скандал и ще прибавят този детайл към листата с искания против президента. Тогава в това време те могат да стартират следствие. Помните ли, когато президентът Рейгън беше забъркан в абсурда Иран-Контра през 80-те години? Тази история, като диря, го следваше дълго време. Тя не попречи на Рейгън да бъде избран отново, само че му натрови живота му “, спомня си Кортунов.

Както към този момент беше обявено, в нощта на 26 септември на дъното на Балтийско море стана детонация на две разклонения от „ Северните потоци “. Два теча се появиха в икономическата зона на Швеция, още два - в зоната на Дания. Първоначално тези страни, дружно с Германия, докъдето водеха тръбопроводите, дадоха обещание взаимно следствие, само че по-късно тази концепция беше изоставена. В Москва случаят беше избран като " терористична офанзива на държавно равнище ". Президентът Владимир Путин упрекна Запада.

В американската преса беше всекидневно да се споделя по този мотив, че саботажът е дело на самата Русия. Тази версия, по-специално, беше интензивно проповядвана от някогашния шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Джон Бренан и доста американски медии. През декември водещият на „ Фокс Нюз “ Тъкър Карлсън назова сходни обвинявания против Москва „ най-глупавата неистина “ на годината, правейки Хърш не първия изтъкнат американски публицист, който слага под подозрение възгледите на множеството си сътрудници.

Миналата седмица немският основен прокурор Петер Франк съобщи, че няма доказателства за съветско присъединяване в саботажа. По-рано „ Таймс “, базирайки се на немски специалисти, допусна, че някоя западна страна може да е забъркана в детонациите.

Съединените щати и НАТО по-рано се похвалиха " пред целия свят с желанието си да унищожат гражданската инфраструктура, по която Европа получи съветски енергийни запаси ", сподели в сряда прессекретарят на външното министерство Мария Захарова. Всички обстоятелства от следствието на Хърш би трябвало да бъдат коментирани в Белия дом, счита тя.

Белият дом въпреки всичко разяснява обявата, само че сбито. Говорителка на Съвета за национална сигурност на администрацията на Байдън сподели, че данните на Хърш са „ цялостна машинация “. Пентагонът също опроверга.

Ръководителят на комисията по интернационалните връзки на Държавната дума Леонид Слуцки е уверен, че констатациите на Хърш би трябвало да станат причина за без значение интернационално следствие на саботажа. „ С сходни дейности Съединени американски щати заплашват световната енергийна сигурност “, написа депутатът. Той означи, че в този момент става дума за същински „ междудържавен скрит план “, целящ реализиране на надзор над европейския газов пазар

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР