Американски учени заразиха белодробни клетки с образци от въздух, издишан

...
Американски учени заразиха белодробни клетки с образци от въздух, издишан
Коментари Харесай

Доказаха, че коронавирусът се разпространява чрез аерозоли

Американски учени заразиха белодробни кафези с мостри от въздух, издишан от инфектирани с новия ковид и потвърдиха, че аерозолни частици, издишани от заболели пациенти могат да предават вируса SARS-CoV-2, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Резултатите от опита са оповестени в публикация в електронната библиотека medRxiv.

"Опитите ни на процедура потвърждават, че частици от ковид участват в капчиците аерозоли, които се отделят от белите дробове при обикновено дишане, при диалект или кашляне. Това значи, че ограниченията за попречване на разпространяването на такива частици са извънредно значими за преодоляване на разпространяването на епидемията от Ковид-19 ", пишат учените.

От началото на разпространяването на епидемията от новия короанавирус в Китай експерти от СЗО и доста интернационалните специалисти епидемиолози се отнасяха много скептично към потреблението на елементарни хирургични маски като мярка против заболяването. Според лекарите вирусът се популяризира главно аерозолно и елементарните маски пропущат капчиците с ковид.

По-късно бе открито, че елементарните хирургични маски могат доста да забавят разпространяването на вируса SARS-CoV-2 и на други вируси, причиняващи инфекции на дихателните пътища. Затова от СЗО и специалисти от доста страни започнаха да поучават хората да употребяват даже самоделни маски.

Група американски лекари под управлението на Джошуа Сантарпия от университета на Небраска в Омаха, Съединени американски щати са провели един от първите опити по инспекция на тези теории. Още през април те събрали мостри от аерозоли, издишани от заболели пациенти и ги изследвали, а по-късно се пробвали да заразят култури на белодробни кафези с тях.

Опитите им потвърдили, че аерозолите в действителност съдържат огромно количество вирусна РНК в жизнеспособни частици SARS-CoV-2. Най-опасни се оказали капчиците аерозоли от бронхите на заболели пациенти. Те сполучливо заразили всички култури, с които работили учените.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР