Американски учени заключиха, че за носителите на рядка генна мутация

...
Американски учени заключиха, че за носителите на рядка генна мутация
Коментари Харесай

Рядка генна мутация предразполага към рак

Американски учени заключиха, че за носителите на рядка генна разновидност рискът от рак на панкреаса и други типове рак е доста по-голям, заяви уеб сайтът MedicalXpress.

Опасната трансформация е обвързвана с гена RABL3, който принадлежи към фамилията гени RAS. Гените от тази група кодират протеини, които са свързани с клетъчната мембрана и вземат участие в предаването на сигнал, приближаващ от вътрешността на клетката. Те управляват клетъчното разделяне, а неуспехите в регулацията им водят до неконтролиран напредък на тъкани и до поява на метастази. По мнението на експертите, въз основа на съществуване на разновидност на RABL3 може да бъде открит труднолечим рак в ранен етап.

Мутацията бе разпозната в границите на проучване, обхванало семейство, в което петима негови членове са наранени от панкреатичен рак. Изследването включвало секвениране на ДНК от двама членове на фамилията, които на 48- и 80-годишна възраст били диагностицирани с заболяването.

Известно е, че към 10 % от случаите на рак на панкреаса са обусловени от наследствеността. Учените знаят, че една от рисковите разновидности е обвързвана с гена BRCA2 и провокира също рак на млечната жлеза и на яйчниците
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР