Американски учени установиха: човек има шесто чувство на вкуса –

...
Американски учени установиха: човек има шесто чувство на вкуса –
Коментари Харесай

Имаме шесто чувство на вкуса

Американски учени откриха: човек има шесто възприятие на усета – езикът ни може да усеща мазнината. Това възприятие до наскоро беше изцяло неидентифицирано.

Хората, при които това шесто възприятие е доста мощно изразено, по-рядко и по-малко употребяват мазна храна. Затова и доста по-рядко страдат от затлъстяване.

„ Известно е, че човешкият език може да разпознава пет усета – сладко, солено, кисело, горчиво и пикантно ”, напомня създателят на проучването Ръсел Кист.

Благодарение на повече от година проучвания той и екипът му стигнали до извода, че човешкият език може да разпознава още на ниска цена усет – този на мазнината.

Специално за проучването били създадени стратегии, с цел да се тестува способността на хората да разпознават разнообразни мастни киселини, които се срещат в питателните артикули.

 Панирани Хапки

Оказало се, че хората имат предел на вкусовата сензитивност към мазнината, освен това този предел варира според от обособения човек. Някои хора имат висока сензитивност към мазнината, други имат напълно ниска или изцяло отсъства.

„ Забелязахме, че хората с висока сензитивност по отношение на мазнините употребяват по-малко количество мазни храни спрямо тези, при които тази сензитивност е по-ниска ”, изяснява доктор Кист.

„ Тъй като мазнините са леснодостъпни и се употребяват от всички, това значи, че нашата вкусова система се десенсибилизира към усета на мазнината. В резултат някои преяждат непрекъснато ”, твърди ученият.

В момента учените се пробват да открият за какво някои хора са по-чувствителни към мазнините, а други не са и да разработят нови диетични стратегии с ниско наличие на мазнини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР