Американски учени установиха, че чрез постоянното замръзване на северното полукълбо

...
Американски учени установиха, че чрез постоянното замръзване на северното полукълбо
Коментари Харесай

Учени предсказаха страшна глобална катастрофа, която ни предстои

Американски учени откриха, че посредством непрекъснатото заледяване на северното полукълбо на Земята се натрупват 793 милиона кг живак. Топенето на леда вследствие на световното стопляне ще докара до изпускането на токсични метали в околната среда и до световна екологична злополука. Статията е оповестена от Geophysical Research Letters. Вечната заледеност съдържа натурален живак, който идва от атмосферата и се свързва с органичната материя в почвата. След това частиците на почвата замръзват в лед.

Изследователите са анализирали 13 ледени проби, събрани в Аляска от 2004 до 2012 година. Получените данни бяха съпоставени с резултатите от разбора на 11 000 проби от тундри в целия свят. Оказа се, че във безконечната заледеност се съдържа 10 пъти повече натурален живак, в сравнение с е хвърлен в околната среда вследствие на антропогенната интензивност през последните 30 години.

Голяма част от метала, която се освобождава по време на размразяването на леда, ще се трансформира в метилживак - токсично съединяване, което се акумулира в тялото на живи същества и предизвиква тежки нарушавания, в това число централната нервна система.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР