Американски учени твърдят, че могат да върнат назад биологичната възраст

...
Американски учени твърдят, че могат да върнат назад биологичната възраст
Коментари Харесай

Учени успяха да върнат назад процесите на стареене – а сега накъде?

Американски учени настояват, че могат да върнат обратно биологичната възраст на хората, освен това със напълно стандартни средства. Засега с 2 години и половина, а по-нататък - евентуално и с повече, показва Дойче веле.

Да не би фантазиите за " балсам на младостта " към този момент да са станали действителност? И дали скоро няма да се появят хапчета за подмладяване? Изследователи на стареенето изнесоха сензационни резултати на конференция в Ню Йорк: в границите на малко проучване те съумели да подмладят с по към 2,5 години деветимата мъже-участници в опита.

Резултатите от проучването звучат необикновено, разяснява " Ди Цайт ". А постоянно, когато избрани научни резултати звучат необикновено, би трябвало да бъдем доста внимателни. В този случай даже изключително внимателни.

За какво тъкмо става дума?

Човешкото тяло старее. Но при някои стареенето е по-бързо, при други - по-бавно. Едни на остарели години имат артрит, диабет и болки в гърба, други остават здрави и витални до късна възраст. Учените назовават здравословното положение на тялото " биологична възраст ". Тъкмо на тази биологична възраст съумели да влияят Грегъри Фейхи и другите откриватели от компанията " Интервин Имюн " в съдействие с сътрудници от университетите в Лос Анжелис и Станфорд.

Любопитното е, че учените не са разкрили някакви нови субстанции, а употребявали към този момент известни препарати, само че в нова композиция. По избрана скица деветимата участници получавали: соматропин (хормон за растеж), ДХЕА или дехидроепиандростерон (хормон, синтезиран от надбъбречните жлези) и метформин (препарат за намаляване на кръвната захар).

Тези три препарата трябвало " с обединени старания " да нападат тимусната жлеза. Тимусът е ендокринна жлеза, чиито два дяла са ситуирани симетрично - от двете страни на трахеята, зад гръдната кост и пред сърцето. В него Т-лимфоцитите дават отговор за разпознаването на здравите кафези и за унищожаването на вируси, бактерии и " неприятни " кафези като раковите, да вземем за пример. У хора, достигнали физическа зрялост, тимусната жлеза тежи сред 35 и 50 грама, само че в хода на остаряването тя се смалява до два грама и - естествено - функционалностите ѝ доста отслабват. Учените от екипа стигнали до концепцията, че в случай че спрат смаляването на тимуса, това може да забави и стареенето на организма.

Ефекти и недостатъци

След като в продължение на 12 месеца деветимата участници в опита приемали трите препарата по избраната скица, ядрено-магнитният резонанс посочил, че тимусните им жлези фактически наедрели. Спаднало и нивото на възпалителни процеси в кръвта и в последна сметка биологичният им часовник бил превъртян с към две години и половина обратно.

Учените, провели опита, настояват, че не били открити никакви странични резултати, само че техни сътрудници са скептични. Пред " Дойчландрадио " Ралф Краутер и Бьорн Шумахер обобщават главните възражения. Първо: групата от деветима участници в опита е била прекомерно дребна. Второ: не е имало контролна група. И трето: хормоните за напредък от време на време провокират образуването на ракови кафези, а към този момент не е ясно дали това няма да случи при някого от участниците.

В изявление пред " Ди Цайт " един от тези участници, 65-годишният публицист Ханк Пелисие споделя, че в хода на опита му поникнала малко нова, и то кестенява коса. Той твърди, че подобрил достиженията си във фитнеса с към 10-25% и станал много по-емоционален. Същият вестник отбелязва, че в случай че данните от опита устоят строгата научна инспекция, за компанията-производител на бъдещия " балсам на младостта " ще се отвори пазар за 100 милиарда $. А следствията от сходна терапия сега са невъобразими: " Ако медиците в действителност са съумели да подмладят хората, какво ще значи това за нашите общества? Дали няма да настъпи нова ера, в която младостта се трансформира в стока, а необратимостта на старостта престава да бъде толкоз ужасна? Какви ли радикални промени ще настъпят в житейското обмисляне, в фамилните структури и в осигурителните системи? " - разяснява " Ди Цайт ".
/news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР