Американски учени са установили, че котките могат да бъдат също

...
Американски учени са установили, че котките могат да бъдат също
Коментари Харесай

Котките се привързват към хората за цял живот

Американски учени са открили, че котките могат да бъдат също толкоз привързани към стопаните си , колкото и кучетата, и са способни да съхраняват обичта си към тях за цялостен живот, написа сп. " Кърънт байолъджи ".

За да стигнат до това умозаключение, създателите на проучването от университета на Орегон са провели опит. В него са взели участие 79 котенца на възраст от 3 до 8 месеца, 38 котки и техните стопани .
 коте iStock/Getty Images
По време на тестванията домашният питомец е прекарвал две минути в нова среда със стопанина си, по-късно е бил оставян самичък за същото време, след което още веднъж е бил събиран със притежателя си за две минути.

Котките в същото време са били класифицирани съгласно стиловете им на обвързаност, като са били употребявани същите критерии като при бебета и кучета.

Експериментът е посочил, че привързаните към индивида котенца се усещат спокойни в негово наличие и демонстрират безпокойствие, когато отсъства. Привързаността им е била оценена като нежна, в случай че животните са продължавали да изпитват стрес и след повторното им събиране със стопанина.

Изследването е открило, че почти две трети от котенцата демонстрират мощна обвързаност към стопаните си. Оказало се също, че стилът на обвързаност на котките не се трансформира с възрастта и остава постоянен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР