Американски учени са разработили няколко сценария за развитието на новата

...
Американски учени са разработили няколко сценария за развитието на новата
Коментари Харесай

Сценарии за развитието на COVID-19 в следващите пет години

Американски учени са създали няколко сюжета за развиването на новата зараза от ковид за пет години напред. Те имат вяра, че единствено образуването на стаден имунитет може да го ограничи. Резултатите от проучването са оповестени в списание Science, съобщи БГНЕС.

Използвайки елементарни епидемиологични модели, създателите пресмятат размера и времето на бъдещите епизоди на COVID-19 през идващите години. Изследователи от Принстънския университет изследват разнообразни сюжети – според от успеваемостта и продължителността на имунния отговор на SARS-CoV-2, както и вероятната реакция на вируса към ваксини и нефармацевтични ограничения – затваряне на бизнеси и учебни заведения, ограничавания или цялостна изолираност.

Авторите са се постарали да вземат поради в своите структури всичко, което е известно досега за естеството на инфекцията, вероятната степен на нейната тежест, характерностите на първичната и вторичната зараза, както и равнищата на добити имунни отговори след естествена зараза или имунизация. Резултатите посочили, че основен фактор за образуването на бъдещата траектория на световната пандемия от ковид е силата и устойчивостта на естествения и изключително провокиран от ваксина имунитет. Според откривателите имунизацията, която генерира мощен и дълготраен имунен отговор, може доста да ограничи разпространяването на инфекцията в бъдеще.

„ Голяма част от полемиката към развиването на COVID-19 преди този момент беше съсредоточена върху въздействието на сезонни и нефармацевтични ограничения като носенето на маски и физическото разграничаване “, основният създател на проучването Чади Саад-Рой в прессъобщение на Принстънския университет. “В кратковременен проект и по време на дейната фаза на пандемията тези ограничения са основни, определящи тежестта на заболяването. Въпреки това, поглеждайки в бъдещето, имунитетът се трансформира в сериозен фактор.” Фактори като възраст и съществуването на усложняващи хронични болести също няма да играят решаваща роля в бъдеще, както и честотата на случаите на свръхразпространение.

„ В последна сметка към момента не знаем каква ще бъде силата или продължителността на естествения имунитет против SARS-CoV-2 или евентуална ваксина “, споделя създателят на проучването Каролайн Вагнер, помощник по биоинженерство в университета Макгил в Канада, работила с преди този момент в Принстънския университет. “Критичните въпроси, на които би трябвало да се отговори, са – вероятни ли са повторни инфекции и дали имунният отговор на човек може да спре предаването на инфекцията на други. Всичко това ще повлияе на динамичността на бъдещите огнища.”

Ако имунитетът като цяло е слаб или единствено краткотрайно защищава от повторна зараза, тогава, съгласно създателите, могат да се чакат по-големи и по-чести огнища в средносрочен проект. Естеството на имунния отговор също въздейства върху клиничните резултати и броя на тежките случаи. Резултатите посочили, че при всички сюжети ваксина, която провокира мощен имунен отговор, има капацитет да понижи доста броя на случаите на COVID-19 в бъдеще. Авторите означават, че даже ваксина, която обезпечава единствено частична отбрана, при необятно потребление може доста да понижи разпространяването на заболяването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР