Американски учени са разработили нанопрепарат, който въздейства директно върху агресивните

...
Американски учени са разработили нанопрепарат, който въздейства директно върху агресивните
Коментари Харесай

Създадоха препарат, убиващ рака на гърдата

Американски учени са създали нанопрепарат, който влияе непосредствено върху нападателните ракови кафези на млечните жлези без странични резултати за организма. Резултатите от проучванията са оповестени в списание „ Advanced Therapeutics “.

Учени от университета в Арканзас настояват, че веществото е дейно против най-агресивния и гибелен недоброкачествен израстък на гърдата.

Той не съдържа нито един от трите типа рецепторни протеини – естроген, прогестерон и човешки епидермален растежен фактор II. Това значи, че не може да се лекува с терапия, ориентирана към рецепторите. Химиотерапията също не всеки път оказва помощ, защото този рак бързо образува метастази в цялото тяло и най-често изисква хирургическа намеса.

По своята химическа конструкция препаратът принадлежи към нов клас наноматериали, наречени органометални рамки с лиганди. Лигандите са молекули, които са свързани с други молекули посредством взаимоотношения сред донор и правоприемник.

Лабораторията „ Бейзави “ към този момент няколко години създава способи за фотодинамична терапия като по-безопасна опция на химиотерапията и хирургическата интервенция.

Методът се основава на неинвазивен метод, учреден на действието на фотосенсибилизиращите субстанции. При облъчване със светлина те генерират дейни форми на О2, които убиват раковите кафези, без да предизвикват щета на естествените кафези. Този способ има доста по-малко странични резултати спрямо химиотерапията.

Изследователите също по този начин изследваха опциите за сложно потребление на нова система за снабдяване на медикаменти благодарение на магнитно-резонансна терапия (МРТ) и флуоресценция, която може да наблюдава придвижването на медикаменти в тялото и да следи напредъка на лекуването.

Авторите имат вяра, че създаденият от тях способ ще отстрани химиотерапията, на каквато през днешния ден се подлагат 80 % от пациентите с този тип рак на гърдата. В лечението се употребяват мощно токсични медикаменти – антрациклини и доксорубицин, които имат извънредно отрицателен резултат върху сърцето и доста други съществени странични резултати.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР