Американски учени са открили една обща мишена за херпесната и

...
Американски учени са открили една обща мишена за херпесната и
Коментари Харесай

Блокирането на само един протеин предотвратява повторните случаи на херпес и COVID-19

Американски учени са разкрили една обща цел за херпесната и коронавирусната зараза, макар че описът с евентуални болести може да бъде доста по-широк. Предотвратяването на повторна поява на инфекцията е доста значимо, защото херпесът да вземем за пример непрекъснато се връща, намалявайки качеството на живот на индивида, а COVID-19 крие опасности от тежки затруднения.

Учени от Университета на Илинойс в Чикаго са разпознали протеина хепараназа, който участва във всички човешки кафези и въздейства на повторното заразяване с вируса на елементарния херпес. Хепараназата се задейства по време на инфекцията, което води до изостряне на признаците. За да стигнат до това умозаключение, учените са провели опити върху опитни мишки с очна зараза, породена от вируса на херпес симплекс вид 1. Инхибирането на хепараназата предотвратява повторната поява на херпеса и обвързваните с него признаци.

Така да вземем за пример блокирането на протеина ускорява функционалността на имунната система, като подтиква експресията на цитокини. Това води до заличаване на инфектираните кафези и понижава проникването на левкоцитите в роговицата.

В друго изследване учените откриват значимата роля на хепараназата при повторното заразяване с COVID-19. Много е евентуално хепараназата да се трансформира в нова цел за медикаменти против херпес и COVID-19, а евентуално и против редица други инфекции.

„ Това може да се окаже едно чудодейно лекарство в най-близко бъдеще. Сега би трябвало да проучим опциите за основаване на широкоспектърно антивирусно лекарство “, съобщи Дипак Шукла, съавтор на научната работа.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР