Американски учени откриха уникален механизъм за възстановяване на гръбначния стълб

...
Американски учени откриха уникален механизъм за възстановяване на гръбначния стълб
Коментари Харесай

Рибата зебра изуми учени

Американски учени откриха неповторим механизъм за възобновяване на гръбначния дирек у риби зебри, съобщи Франс прес. Това евентуално ще способства да се опознаят по-добре уврежданията на междупрешленните дискове у хората с възрастта.

Механизмът пази вакуолите - съдържащи течност клетъчни органели, в нотохордата - хрущялна конструкция, която се среща у някои типове в ембрионен етап и изчезва при по-нататъшното им развиване.
 
Zebrafish provide new insight into human back pain & cancer https://t.co/MTmw1PHp6n pic.twitter.com/PUh7rxF0gK
— RT (@RT_com) June 23, 2017 Учени откриха риба без лице (СНИМКИ/ВИДЕО)

При рибата зебра този оздравителен механизъм пази гръбначния й дирек от напрежението, когато стартира да плува.

Изчезването на въпросните клетъчни органели с възрастта е евентуалната причина за дегенерацията на междупрешленните дискове у хората, която е виновна за появяването на дископатия, разясниха създателите на проучването.

Уловиха ужасяваща риба покрай АЕЦ " Фукушима " (СНИМКИ)
 
New clue to back pain? Cells in zebrafish spinal discs can repair themselves https://t.co/9AoZ8R7Ey5 @RegenerateNext pic.twitter.com/g29dSdCdoR
— dukeresearch (@dukeresearch) June 23, 2017 " Може да се счита, че същите механизми за възобновяване и регенерация съществуват и у индивида в първите стадии от развиването му, само че след това изчезват - съобщи ръководителят на проучването Мишел Баня от университета " Дюк " в Северна Каролина. - Трябва да опознаем този биологичен развой, с цел да създадем способ, който разрешава регенерирането на пласта тъкани към междупрешленни дискове. "

Тропически риби еволюират за живот на сушата

Тъй като ембрионите на риби зебри са с транспарантни тела, учените елементарно разкрили недостатъци в гръбначния дирек, които се дължат на загубата на вакуоли у генномодифицираните за задачите на проучването екземпляри.
 
Рибите живеят в света на фантазиите си (ВИДЕО)

" Бяхме смаяни, тъй като наблюдавахме лезии по дължината на нотохордата, без това да попречи на образуването на естествен гръбначен дирек ", означиха учените. Те открили, че вакуолите се раздират и изпразват от съдържащата се в тях течност по този начин, както това се случва с цялостен с вода балон, който се е спукал. Няколко часа по-късно намиращи се наоколо епителни кафези се популяризирали върху останките от вакуола, с цел да образуват нова.

Рибите към този момент мислят пластмасата за храна

Резултатите от проучването са оповестени в Current Biology.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР