Американски учени откриха доказателства, че хората са започнали да варят

...
Американски учени откриха доказателства, че хората са започнали да варят
Коментари Харесай

Не хлябът, а бирата вдъхновила производството на зърнени култури

Американски учени откриха доказателства, че хората са почнали да варят бира преди 13 000 години, няколко хилядолетия преди началото на зърнопроизводството в Близкия изток, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Откритието поддържа теорията, че бирата, а не хлябът, е въодушевила най-ранните зърнопроизводители.

Учените не са разкрили следи от бира, а присъщи растителни остатъци върху камъни, употребявани за мелене на храни в пещера, в която натуфианци са погребвали мъртвите си покрай днешна Хайфа.

" Не търсехме следи от алкохол по камъните, а единствено искахме да разберем какви растения са яли хората ", сподели Ли Лиу от Станфордския университет.

Лиу и сътрудниците ѝ мислят, че натуфианците са потапяли зърна пшеница и ечемик във вода и по-късно са ги изсушавали. Така са получавали малц. Изсушен, малцът може да се употребява по-късно.

За да сварят бира, те са стривали малца и са го загрявали във вода. След това сместа е оставяна да ферментира, подпомагана от диви дрожди във въздуха.

Когато учените възпроизвели античната пивоварна техника в лаборатория, получили гранули скорбяла като откритите в пещерата.

Това са най-старите данни за създаван от индивида алкохол в света. Натуфианците са варили и пиели бира за погребалните си церемонии и ритуали.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР