Американски учени откриха антитяло, което може да блокира действието на

...
Американски учени откриха антитяло, което може да блокира действието на
Коментари Харесай

Учените са напът да създадат универсална противоотрова срещу всички змии

Американски учени откриха антитяло, което може да блокира действието на смъртоносните отрови в отровите на доста от змиите, срещащи се в Африка, Азия и Австралия , заяви електронното издание " Юрикалърт ".

Антитялото, което пази мишки от отровата на змии, в това число на черни мамби и кралски кобри, е разказано в изданието " Сайънс транслейшънъл медисин ".

Разработката е дело на експерти от изследователския център " Скрипс " в Калифорния.

В новото изследване са употребявани лабораторно основани форми на токсините, с цел да се изследват милиарди разнообразни човешки антитела и да се разпознава едно, което може да блокира интензивността на токсините.

Scientists at the IISc. in Bengaluru have developed a synthetic human antibody that can neutralise a potent neurotoxin produced by the Elapidae family of highly toxic snakes, which includes the cobra, king cobra, krait and black mamba.
— The Hindu (@the_hindu)
Това е огромна стъпка към основаването на универсална противоотрова, която да е ефикасна против всички змии, означават учените.

" Това антитяло работи против един от главните отрови, открити в голям брой типове змии, съдействали за десетки хиляди смъртни случаи всяка година ", споделя водещият създател Джоузеф Джардийн, доцент по имунология и микробиология в института " Скрипс ". 

Повече от 100 000 души годишно, най-вече в Азия и Африка, умират от захапване от змия - по-смъртоносно от множеството подценявани тропически заболявания. 

Противоотрови в този момент се вършат посредством ваксиниране на животни със змийска отрова и нормално работят единствено против един тип змии. Това значи, че би трябвало да се създават доста разнообразни антидоти, с цел да се лекуват ухапвания от змии в другите райони.

В хода на проучването си учените откриват антитяло, което се отроява с най-силно взаимоотношение с всички разновидности на токсин. То е наречено 95Mat5.

Специалистите тестват 95Mat5 върху мишки, инжектирани с отрови от многолентов крайт, индийска кобра, черна мамба и кралска кобра. Във всички случаи мишките, на които по едно и също време е инжектирано антитялото, се оказват предпазени освен от гибел, само че и от парализа.

Оказва се, че 95Mat5 е дейно против отровата на всички елапиди, само че не блокира тази на усойниците - втора група отровни змии.

Екипът на Джардийн се е заел да търси обезвреждащи антитела против различен токсин при елапидите, както и против два токсина на усойници. Те подозират, че комбинирането на 95Mat5 с тези други антитела може да обезпечи отбрана против доста, даже всички, змийски токсини.   Според учените коктейл от тези четири антитела евентуално би могъл да работи като универсална противоотрова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР