Американски учени обявиха голям пробив в областта на термоядрения синтез

...
Американски учени обявиха голям пробив в областта на термоядрения синтез
Коментари Харесай

Пробив: Учените получиха повече енергия от ядрения синтез

Американски учени оповестиха огромен пробив в региона на термоядрения синтез - фантазия на физиците от десетилетия за приемане на съвсем безгранична и чиста сила. Изследователи от Националната лабораторията " Лорънс Ливърмор " са преодолели една от главните компликации - приемане на повече сила от вложената в опита, за пресъздаване на процеси, които протичат на Слънцето и звездите. Въпреки постигнатия триумф обаче, следва дълъг път до практическото потребление на технологията.

Ядреният синтез е " Светият Граал " на енергетиката. При този развой двойки леки атоми се сливат наложително, като резултатът е освобождение на голямо количество сила. Процесът се разграничава от по този начин нареченото " нуклеарно разделяне ", на атомите - технология, употребена при сегашните нуклеарни електроцентрали.

Техният минусът е отделянето на огромни количества нуклеарни боклуци, които остават радиоактивни дълго време. Това постанова предпазване при специфични условия. При нуклеарния синтез се отделя доста повече сила против малко количество радиоактивен боклук с къс живот. При процеса няма парникови газове, които са в основата на климатичните промени.

" Срещу дребен отпечатък можете да генерирате доста сила. Това може да е потребно за доста неща, които евентуално ще би трябвало да вършим в бъдеще, като обезсоляване на вода или даже интензивно премахване на въглероден диоксид от атмосферата ", изясни физикът Трой Картър от Калифорнийски университет - Лос Анджелис, цитира Българска национална телевизия. 

Досега нито един опит по света не беше съумял да получи повече сила, от вложената за задействане на процеса.

Осъщественият пробив в Калифорния коства 3,5 милиарда $. При него малко количество водород е било сложено в капсула с размерите на зърно черен пипер. Впоследствие водородното гориво е било загрято и компресирано благодарение на лазер.

Лъчите могат да загреят капсулата до 100 милиона градуса по Целзий - повече от температурата в центъра на Слънцето. Налягането е 100 милиарда пъти, колкото натиска на земната атмосфера. При тези рискови условия в капсулата се стига до имплозия, която кара атомите на водорода да се сливат и по този начин да освобождават сила. Сред главните провокации са понижаване на себестойността и увеличение на количеството получена сила.

При опита в Калифорния е била получена сила за загряване на 15-20 чайника против инвестиция от милиарди. Освен това, макар че получената сила е била повече от приложената от лазера, равносметката не включва силата за работа на самия лазер, а тя е доста повече от отделената от водорода.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР