Американски учени обявиха голям пробив в областта на термоядрения синтез

...
Американски учени обявиха голям пробив в областта на термоядрения синтез
Коментари Харесай

Американски учени обявиха голям пробив в областта на термоядрения синтез

Американски учени оповестиха огромен пробив в региона на термоядрения синтез - фантазия на физиците от десетилетия за приемане на съвсем безгранична и чиста сила. Изследователи от лабораторията " Лорънс Ливърмор " са преодолели една от главните компликации - приемане на повече сила от вложената в опита за пресъздаване на процеси, които протичат на Слънцето.

Ядреният синтез е " Светият Граал " на енергетиката. При този развой двойки леки атоми се сливат наложително, като резултатът е освобождение на голямо количество сила. Процесът се разграничава от по този начин нареченото " нуклеарно разделяне ", когато атомите се разделят - технология, употребена при актуалните нуклеарни електроцентрали. Недостатъкът е отделянето на огромни количества нуклеарни боклуци, които постават радиоактивни дълго време. Това постанова предпазване при специфични условия. При нуклеарния синтез се отделя доста повече сила, като се образува малко количество радиоактивен боклук с къс живот. При процеса не се отделят парникови газови, което изключва въздействие върху климатичните промени.

Предизвикателствата пред технологията на нуклеарен синтез са свързани с нуждата от доста високи температура и налягане, нужни за свързването на детайлите. Досега нито един опит по света не е съумял да получи повече сила, от вложената за задействане на процеса. Успешният опит в Калифорния е на стойност 3,5 милиарда $.

При него малко количество водород е било сложено в капсула с размерите на зърно черен пипер. Впоследствие водородното гориво е било загрято и компресирано благодарение на лазер. Лъчите могат да загреят капсулата до 100 милиона градуса по Целзий - повече от температурата на центъра на Слънцето. Налягането е 100 милиарда пъти по-голямо в сравнение с земната атмосфера. При тези рискови условия в капсулата се стига до имплозия, която кара атомите на водорода да се сливат и по този начин да освобождават сила. Въпреки днешния триумф, следва дълъг път до практическото потребление на технологията в бита.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР