Американски учени обявиха, че са използвали ХИВ, за да направят

...
Американски учени обявиха, че са използвали ХИВ, за да направят
Коментари Харесай

ХИВ използван за лечение на тежка комбинирана имунна недостатъчност

Американски учени оповестиха, че са употребявали ХИВ, с цел да създадат генна терапия, която е излекувала осем деца с тежка комбинирана имунна непълнота (SCID), по известна като " мехурено момче ".

Резултатите от проучването, направено в болница в Тенеси, са оповестени в профилираното издание New England Journal of Medicine.

Бебетата, родени със слаба или никаква имунна отбрана, към този момент имат изцяло функционираща имунна система.

Нелекуваните бебета с това разстройство би трябвало да живеят в изцяло стерилни условия и постоянно умират още като бебета.

Генната терапия включва събиране на костния мозък на бебетата и поправяне на генетичния недостатък в ДНК-то им скоро след раждането им.

" Правилният " ген, употребен за коригиране на дефекта, е бил вметнат в изменена версия в подобен на ХИВ, вирусът, който предизвиква СПИН.

Изследователи споделят, че множеството от бебетата са били изписани от болничното заведение в границите на един месец.

Д-р Евелина Мамкарц, създател на изследването, акцентира: " Тези пациенти към този момент са прохождащи деца, които реагират на имунизации и имат имунна система, която да създава всички имунни кафези, от които се нуждаят за отбрана от инфекции, до момента в който изследват света и живеят естествен живот. "

" Това се случва за първи път за пациенти със SCID ", добави тя, имайки поради най-разпространения вид SCID.

Децата са били лекувани в детска изследователска болница в Мемфис и в детска болница в Сан Франциско.

Случаят с Дейвид Ветър е може би най-известният случай на тежка комбинирана имунна непълнота (SCID), заболяване, което не му дава опция да има каквато и да е връзка със света отвън пластмасова камера.

Наричан " мехурено момче ", Ветър е роден през 1971 година с заболяването и умира на 12-годишна възраст след несполучлива трансплантация на костен мозък.

В рамките на 20 секунди от раждането му в детската болница Тексас в Хюстън, той е подложен в пластмасова изолационна камера, където живее до 6-годишна възраст, когато е получил специфичен пластмасов костюм, планиран от НАСА, американската галактическа организация.

Родителите му към този момент са изгубили едно дете поради същата болест преди той да се роди.

Понастоящем, най-хубавото лекуване на SCID е трансплантация на костен мозък от донор, родственик на заболелия. Според болничното заведение в Мемфис повече от 80% от тези пациенти нямат такива донори и би трябвало да разчитат на кръвни стволови кафези от други донори.

Този развой е по-малко евентуално да излекува болестта и е по-вероятно да аргументи съществени странични резултати вследствие на лекуването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР