Американски учени обединиха традиционните медитативни практики със съвременните цифрови технологии

...
Американски учени обединиха традиционните медитативни практики със съвременните цифрови технологии
Коментари Харесай

Цифровата медитация дава положителни резултати и променя мозъка за шест седмици

Американски учени сплотиха обичайните медитативни практики със актуалните цифрови технологии и сътвориха приложение, което съществено усъвършенства паметта и вниманието. И към този момент не се постанова да се прекарват седем години в Тибет.

Апликацията се назовава MediTrain и е дело на учените от Калифорнийския университет в Сан Франциско. В основата на приложението MediTrain е подложен логаритъм с противоположна връзка, който приспособява продължителността на сеансите на медитацията към опциите на потребителя, като регистрира даже и минималния напредък или декаданс.

Изследванията, извършени от разработчиците демонстрираха, че постигнатите за шест седмици резултати са сравними с месеци персонални тренировки или интензивни медитации.

Много хора, които за пръв път пробват обичайна медитация, губят възторг, тъй като не могат да съсредоточат своето внимание върху дишането. Концентрирането върху личното дишане е най-простата и в същото време най-трудната техника, тъй като изисква централизация на мозъка върху единствено едно деяние.

Методът на цифровата медитация също се базира на техниката на централизация върху дишането, само че съгласно нейните създатели, има значително предимство.

MediTrain методът взема решение казуса с отвличането на вниманието на индивида и го стимулира да се занимава с медитация единствено при положение, че неговият организъм е подготвен. Ефективността на протеклия сеанс се дефинира от самия човек, след което профилираният логаритъм предлага поправена стратегия.

Учените са тествали приложението върху 59 инцидентно подбрани хора на възраст от 18 до 35 години. Първите сеанси са формирани от къси медитативни блокове с дълготрайност от 10 до 15 секунди, при които индивидът просто се концентрира върху своето дишане. С времето продължителността се усилва и след шест седмици доближава към този момент няколко минути, по време на които медитиращите се съсредоточват върху дишането и отхвърлят външните мисли. Резултатите са учудващо положителни – паметта и концентрацията осезателно се усъвършенстват.

„Използвахме античния опит и го подобрихме благодарение на актуалните цифрови технологии. Това е изключително значимо за младото потомство, което се роди в цифровата епоха и се сблъсква със съществени проблеми, свързани с разфокусираното внимание“ – сподели старшият създател на научната работа Адам Хазелай.

Резултатите са в действителност впечатляващи. След един месец цифрова медитация, участниците в опита са почнали да медитират по към шест минути. Тестовете демонстрират доста усъвършенстване на паметта спрямо плацебо групата.

Екипът е направил и подробни енцефалограми на мозъка и е разкрил секторите, които са трансформирали своята интензивност след тази медитация. Това са най-вече фронталните лобове на мозъка.

Методът MediTrain е към този момент патентован от учените. Според създателите, техният несложен способ на цифрова медитация ще оказва помощ на хората да се оправят със актуалния забързан метод на живот и вярно да разпределят своето внимание денем.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР