Американски учени направиха нов анализ на лунни мостри и откриха

...
Американски учени направиха нов анализ на лунни мостри и откриха
Коментари Харесай

Съставът на Земята и Луната се различава

Американски учени направиха нов разбор на лунни образци и откриха разлики в концентрацията на кислородни изотопи в съпоставяне със земните, оповестиха сп. " Ню сайънтист " и уеб сайтът " Спейс ".

Това удостоверява теорията, че Луната се е образувала от конфликт на две планети.

Земята е зародила преди към 4,5 милиарда години и съгласно предходни проучвания Луната се е появила малко по-късно. От три десетилетия най-разпространена е теорията, че Луната се е образувала след конфликт на две протопланети. Едната е била новородената Земя, а другата, наречена Тея, е била колкото Марс.

Ако това е било по този начин, би трябвало скалите на Луната да са комбинация от тези на Земята и на Тея. Мострите, донесени от задачите " Аполо ", обаче посочваха, че съставът на естествения ни сателит е извънредно подобен на земния. Това оспори сюжета за великански конфликт.

В новия разбор учените от университета на Ню Мексико направиха освен по-точни измервания, само че и регистрираха от кое място са взети скалите. Те откриха огромни вариации.

" Докато в земните скали диапазонът на кислородните изотопи е доста стеснен, в лунните вариацията е три пъти по-голяма " - сподели Ерик Кано от екипа. Това е подценявано от предходните проучвания. Една от аргументите е, че лунните образци са малко, а и нормално са събирани дружно ".

Новото проучване откри, че лунните образци от дълбочина са с повече вариации в равнищата на кислородни изотопи в съпоставяне със земните. Вероятно те са от Тея.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР