Американски учен, спечелил Нобелова награда за структурата на ДНК, е

...
Американски учен, спечелил Нобелова награда за структурата на ДНК, е
Коментари Харесай

Отнеха титлите на съоткривателя на структурата на ДНК за расистки коментари

Американски академик, спечелил Нобелова премия за структурата на ДНК , е лишен от почетните трофеи в лабораторията, която в миналото е водил, поради расистки мнения в документален филм , оповестява СиЕнЕн.

Джеймс Уотсън, който открива двойната спирална конструкция на ДНК дружно с Франсис Крик през 50-те години на предишния век въз основа на работата на английския химик Розалинд Франклин, разяснява във филм на PBS, че " гените предизвикват разлика в интелигентността сред белите и черните хора в тестванията за просветеност ".

След прочут интервал на лутания и неуспехи разказани в книгата на Уотсън " Двойната серпантина ", при започване на 1953 година, учените показват своя двойно-верижен модел на структурата на ДНК, оповестен в сп. " Нейчър " на 25 април , който по-късно е доказан пробно от доста учени. За това изобретение Уотсън, Крик и Уилкинс получават Нобеловата премия за 1962 година През идващите десетилетия Уотсън работи като учител в Харвардския университет и Калифорнийския софтуерен институт, от 1968 година е шеф на Лабораторията в " Колд Спринг Харбър, " Ню Йорк, а от 1988 до 1992 година е началник на плана " Човешки геном " - Human Genome Project.

Коментарите на 90-годишният академик са наказани от лабораторията , която оповестява, че " недвусмислено отхвърля голословните и безразсъдни персонални отзиви , изразени от доктор Джеймс Д. Уотсън ", като отбелязва, че изказванията са " неоправдателни и неподкрепени от науката ".

" Лабораторията осъжда злоупотребата с науката, която оправдава предразсъдъците ", допълват те.

Уотсън е коментирал пред английския вестник " Сънди Таймс " през 2007 година, че " по своята същина имам мрачни вероятността за Африка, тъй като всички наши обществени политики се основават на обстоятелството, че тяхната просветеност е същата като нашата , до момента в който всички проби не демонстрират това. "

Ученият прибавя, че въпреки да се надява, че всички са равни, " хората, които би трябвало да се оправят с черните чиновници, считат, че това не е правилно ". Тези мнения доведоха да освобождението му от административни отговорности, само че до момента запазваше почетните си трофеи .

Уотсън се извини за мненията през 2007 година, само че в документалния филм на PBS " Американски майстори: Декодиране на Уотсън ", който е излъчен на 2 януари, той изяснява, че възгледите му не са се трансформирали . Забележките са последните в поредност от расистки и хомофобски изказвания, които опетняват кариерата на Уотсън .

През 1997 година английската " Съндей Телеграф " го цитира когато споделя, че на дамите би трябвало да бъде разрешено да приключват бременност , в случай че да вземем за пример в плода е открит ген за хомосексуалност .

По време на лекционно турне през 2000 година той допуска, че може да има връзки сред тежестта на индивида и равнището на упоритост и сред цвета на кожата и половата мощност .

" Ето за какво имате фенове на латиносите ", разяснява той, съгласно откъс на " Асошиейтед прес " от присъстващи на лекцията. " Никога не сте чували за " Английският ухажор ", а единствено за " Английският пациент ".

В един английски ефирен документален филм, излъчен през 2003 година, Уотсън допуска, че нелепостта е генетично заболяване, което би трябвало да се лекува .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР