Американски специалисти, изучаващи паяците-отшелници, разбраха на какво се дължи здравината

...
Американски специалисти, изучаващи паяците-отшелници, разбраха на какво се дължи здравината
Коментари Харесай

Учени разгадаха на какво се дължи здравината на паяжината

Американски експерти, учещи паяците-отшелници , схванаха на какво се дължи здравината на паяжината - тя се състои не от едно влакно, а от свръхтънки " нановлакна ", които образуват кабел, заяви в. " Дейли мейл ".

 
Броят на нановлакната в една нишка паяжина доближава 2500. Затова тя е пет пъти по-здрава от железен кабел със същото тегло.
 Американски учени откриха на какво се дължи здравината на паяжината Американски учени откриха на какво се дължи здравината на паяжинатаThinkStock/Getty Images
Нановлакната не са преплетени или усукани като въже, а са подредени паралелно. Те се отделят елементарно едно от друго, което демонстрира, че връзките сред тях са слаби. Ключова за здравината е дължината на всяко самостоятелно нановлакно.

 Американски учени откриха на какво се дължи здравината на паяжината Американски учени откриха на какво се дължи здравината на паяжинатаThinkStock/Getty Images-->
Откритието ще помогне на експертите да основат доста по-здрава изкуствена коприна.

 
Учените от факултета по приложни науки в колежа " Уилям енд Мери " са употребявали извънредно сензитивен атомно-силов микроскоп, с цел да изследват структурата на паяжината на молекулярно равнище.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР