Американски шпионски сателит, изстрелян с ракета на американската частна компания

...
Американски шпионски сателит, изстрелян с ракета на американската частна компания
Коментари Харесай

Изстреляният с ракета на SpaceX шпионски сателит е изгубен

Американски шпионски спътник, изстрелян с ракета на американската частна компания "Спейс Екс " от космодрума "Кейп Канаверал " във Флорида, не е достигнал орбита и се счита за изцяло загубен, оповестиха двама американски чиновници, представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Секретният шпионски спътник, създаден от корпорацията "Нортроп Груман ", не е могъл да се отдели от втората степен на ракетата "Фалкон 9 " и се допуска, че се е разпаднал или е паднал в океана, споделиха чиновниците, поискали анонимност.

Сателитът с кодово наименование "Зума " коства над 1 милиарда $. Компанията-производител сама е решила с каква ракета да бъде изстрелян. Започнало е следствие, само че към този момент няма индикация за бойкот или някаква друга интервенция, довела до неуспеха, показаха чиновниците.

Говорител на "Нортроп Груман " сподели, че компанията "не разяснява (космически) задачи от този тип, само че към този момент прегледът на данните сочи, че ракетата е функционирала обикновено ".

През май м.г. с сходна ракета, създадена от компанията Space Exploration Technologies, ръководена от Илън Мъск, бе изстрелян различен спътник на Пентагона. Това бе първият път, когато министерството на защитата на Съединени американски щати употребява ракета на частната американска компания.

Като цяло през 2017 година "Спейс Екс " извърши рекорден брой изстрелвания - 18. Малко преди вчерашното първо за т.г. изстрелване "Спейс Екс " и Пентагонът не дадоха отговор на журналистическите въпроси за естеството на задачата. Компания "Нортроп Груман ", изработила апарата, уточни единствено, че клиентът е американското държавно управление, а "товарът " ще бъде изведен на ниска орбита, без да прави повече разяснения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР