Американски самолети F-15 прелитат над Ирак след въздушни удари в

...
Американски самолети F-15 прелитат над Ирак след въздушни удари в
Коментари Харесай

За пръв път САЩ свалиха сирийски самолет, Русия ги обвини в "тероризъм"

Американски самолети F-15 прелитат над Ирак след въздушни удари в Сирия.

Напрежението сред Съединени американски щати и Русия набъбна, откакто американски изтребител смъкна сирийски военен аероплан за първи път от началото на спора в страната, а Москва разгласи, че с дейностите си Вашингтон поддържа " терористи ".

Инцидентът стана на фона на първия открит конфликт сред силите на президента Башар Асад и арабско-кюрдските Сирийски демократични сили (SDF), подкрепяни от Съединени американски щати.

Централното командване на Съединени американски щати заяви в декларация, че сирийският бомбардировач Су-22 е свален при " групова самозащита на войски на обединението и техни сътрудници " от SDF покрай Табка, на 40 км южно от Ракка.

Според Съединените щати " сили, подкрепящи сирийския режим ", по-рано нападнали градче под контрола на SDF, ранили няколко от бойците им и по този начин ги принудили да правят отстъпка. Коалицията против " Ислямска страна ", водена от Вашингтон, разгласи, че " не желае да се бори против сирийския режим и съветски или подкрепящи режима сили, " само че няма да се " поколебае да отбрани себе си или сътрудниците си от заплаха. "

" Подкрепа за терористи "

В изказване, излъчено по държавната телевизия, сирийската войска настоя, че случаят от неделя след обяд, покрай село Расафах, е попречил на силите на Асад по време на интервенция против " Ислямска страна ". Текстът гласи и че офанзивата е " опит да се подкопаят напъните на армията като единствената ефикасна мощ, способна дружно със съдружниците си... да се бори против тероризма на лична територия, " съобщи " Ройтерс ".

От външното министерство в Москва оповестиха, че свалянето на сирийския аероплан е " стъпка към рисково повишаване на напрежението " и предизвестиха Вашингтон да не употребява мощ против сирийски държавни елементи. Руският първи посланик Сергей Лавров прикани американската войска да почита териториалната целокупност на Сирия и да се въздържа от " едностранни дейности ". Заместникът му Сергей Рябков, представен от ТАСС, дефинира дейностите на Съединени американски щати като " поддръжка на терористи ". Рябков добави, че му следва среща със заместник-държавния секретар Томас Шанън в Санкт Петербург в края на седмицата, с цел да обсъдят обстановката в Сирия и други двустранни проблеми.

Американската войска твърди, че е обединението против " Ислямска страна " е предизвестила Русия по телефона посредством канала за деескалация, с цел да се избегне по-нататъшно напрежение.


© Goran Tomasevic, Reuters

Бойци от Отрядите за национална отбрана (YPG), които са част от SDF, стрелят по дрон на " Ислямска страна " в Ракка.

Надпреварата за териториите на " Ислямска страна "

В югоизточна Сирия няколко пъти в последните седмици самолети на обединението, водена от Съединени американски щати, се натъкват на проправителствени сили и ги атакуват, с цел да им попречат да доближат до гарнизон, следен от американската войска, покрай границата с Ирак и Йордания. В региона Дамаск се съревновава и със Свободната сирийска войска, която завзема територии след отстъплението на " Ислямска страна ".

В средата на май обединението заяви, че нанесла удар по сили, подкрепящи Асад и импровизирано свързани с Иран, в граничния регион Ат-Танф, " представляващи опасност за сътрудници на Съединени американски щати ". Това беше първият случай, при който американската войска непосредствено отбрани сирийските си сътрудници, давайки сигнал, че ще противостои на упоритостите на Иран. Американски представители тогава оповестиха, че тринайсет транспортни средства влезнали в рискова непосредственост до базата и траяли макар съветските апели да спрат.

В седмиците преди свалянето на бомбардировача ударите на обединението, водена от Съединени американски щати, бяха зачестили в Северна Сирия и провинция Ракка, откакто поддържани от Вашингтон детайли на сирийската опозици доближиха града, трансформирал се в бастион на " Ислямска страна ", и отвоюваха няколко квартала от групировката.


© Rodi Said, Reuters

Сили на SDF в западната част на Ракка, където някои квартали към този момент са в ръцете на обединението против " Ислямска страна ".

Същевременно сирийската войска се стреми да си възвърне контрола над територии, оставени от отстъпващите бойци на джихадистката организация, както направи в Алепо. Силите на Асад завзеха някои от петролните кладенци и села, които бяха под контрола на " Ислямска страна " близо три години, а през вчерашния ден доближиха границите на зоните под контрола на силите, водещи офанзивата против терористичната организация в Ракка.

Според представител на SDF от няколко дни има престрелки сред техни бойци и армията на Асад покрай град Масканех, покрай границата на провинция Ракка. Информацията в това време бе обявена и от основания в Лондон Сирийски център за наблюдаване на човешките права.

" За първи път се водят същински боеве сред войски на режима и арабско-кюрдските сили в Сирия ", сподели на Агенция Франс Прес шефът на СЦНЧП Рами Абдел Рахман, представен от " Франс прес " и Българска телеграфна агенция. Според него обаче откритите сражения почнали малко след свалянето на сирийския бомбардировач.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР