Американски съдия потвърди законността на разследването, започнато от демократите в

...
Американски съдия потвърди законността на разследването, започнато от демократите в
Коментари Харесай

Съд нареди Конгресът да получи целия доклад за руска намеса в президентски избори 2016

Американски арбитър удостовери законността на следствието, стартирано от демократите в Конгреса за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Той разпореди държавното управление да даде нередактирано копие на отчета на някогашния специфичен прокурор Робърт Мълър за съветска интервенция в изборите през 2016 година, заяви Ройтерс.

Федералният областен арбитър Берил Хауъл отхвърли в петък причините на републиканците против следствието за импийчмънт и отсъди, че долната камара на Конгреса не е задължена да приема официално решение, с цел да стартира процедурата.

Съдията даде на министерството на правораздаването период до другата сряда да даде заличения материал от отчета на Мълър, който беше пожелан от правната комисия на Камарата на представителите, съобщи Българска телеграфна агенция.

" В реалност министерството на правораздаването и Белият дом очевидно са блокирали напъните на Камарата да получи информация посредством призовка и посредством единодушие, като Белият дом намерено е декларирал, че администрацията няма да сътрудничи на настояванията за информация от Конгреса ", се споделя в решението на съдията.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси дефинира решението като " още един удар върху опита на президента Тръмп да се сложи над закона ".

По отношение на заличените пасажи от отчета на Мълър министерството на правораздаването твърди, че редактираната информация не може да бъде разкрита, тъй като съдържа материали от правосъдни чувания, които е належащо да бъдат засекретени. Съдията обаче отхвърли този мотив и съобщи, че импийчмънт, който не се основава на всички относими доказателства, ще подкопае публичното доверие в процеса.

Специалният прокурор Робърт Мълър внесе през март в министерството на правораздаването отчета си, в който се наблюдава съветската пропагандна и хакерска акция в интерес на кандидатурата на Тръмп през 2016 година, както и необятните контакти сред предизборния щаб на Тръмп и Москва. След това обаче основният прокурор Уилям Бар разгласява отчета със заличени и редактирани пасажи. Самият Мълър съобщи, че следствието е открило незадоволителни доказателства за престъпен скрит план сред Тръмп и неговия щаб от една страна и Русия от друга.

Междувременно в петък Републиканският народен комитет (РНК) одобри изключителна резолюция, в която декларира, че " в този момент повече от всеки път поддържа безусловно " президента Тръмп в следствието за импийчмънт, стартирано от демократите, съобщи Асошиейтед прес. Комитетът дефинира процедурата като " искрено партизанско следствие за импийчмънт ".

В документа се споделя, че РНК приканва демократите да " обезпечат на президента Тръмп, както на всеки различен американец, обективен развой, който да включва правото да разпита обвинителите си, да призове очевидци в своя отбрана и да има главно схващане на обвиняванията против него, които биха могли да бъдат база за какъвто и да било импийчмънт ". Решението на Републиканския народен комитет е взето единомислещо по телефона. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР