Американски съдия нанесе удар на администрацията на Тръмп, давайки зелена

...
Американски съдия нанесе удар на администрацията на Тръмп, давайки зелена
Коментари Харесай

Съд в САЩ разреши сливането на AT&T и Time Warner за 85 млрд. долара

Американски арбитър нанесе удар на администрацията на Тръмп, давайки зелена светлина за безусловното изкупуване на медийния колос Time Warner от американската телекомуникационна група AT&T и по този начин да се появи мастодонт в бранш, който претърпява мощни земетресения.

Сливането на стойност 85 милиарда $, оповестено в края на 2016-а, би трябвало да стане факт най-късно на 20 юни съгласно AT&T. Тази група завоюва ярка победа в борбата с министерството на правораздаването, което се противопоставяше на този " брак " с претекста, че той ще задуши конкуренцията и ще докара до повишение на цените за потребителите.

AT&T е най-големият кабелен оператор и вторият мобилен оператор в Съединени американски щати. Time Warner пък е голяма медийна група, собственичка наред с други активи на канала HBO, киностудията Warner на осведомителния ефирен канал CNN.

В решението си от 170 страници в края на дело, което продължи близо 7 седмици, федералният арбитър Ричард Леон разгласи цялостна победа за фирмите, наблягайки, че държавното управление не е показало ни минимум доказателство, че сходно обединение може да накърни ползите на потребителите.

Съдията по принцип би могъл да даде утвърждението си с условия като продажба на активи да вземем за пример, само че в последна сметка даде безспорна безусловна зелена светлина на сливането. Освен това той се постара да разубеди държавното управление да апелира решението му, наблягайки, че вероятно ново забавяне би нанесло съществени вреди и на двете компании, които желаят да се обединят, с цел да се борят по-ефективно с софтуерните колоси от Силициевата котловина. " Правителство претърпя удар и загуби ", сподели той, обявявайки решението си в заседателната зала във Вашингтон, която се пукаше по шевовете от хора.

Минути по-късно юристът на AT&T Даниел Петрочели разяснява, че министерството на правораздаването на Съединени американски щати не е могло да показа " и минимум правдиво доказателство " за евентуална опасност за потребителите.
Той изрази страдание, че това дело е изгубило доста време. Сега обаче " ние сме облекчени, всичко това е зад тила ни ", съобщи той пред публицисти. Дейвид Макати, юридическият консултант на AT&T, уточни, че се надява сливането да бъде приключено до 20 юни, изразявайки удовлетворение от решението.

Disney, Fox и Comcast

Без изненада правосъдното министерство съобщи, таман противоположното, че е " разочаровано ". " Продължаваме да отстояваме мнението, че пазарът на платената телевизия ще бъде по-слабо конкурентен и новаторски " по-късно обединение, съобщи Макан Делрахим, който дава отговор за антитръстовите въпроси в правосъдното министерство на Съединени американски щати, допълвайки, че " ще обмисли идващите стадии " в този проблем. В политическия лагер сенаторът демократ Дик Дърбин разяснява пред Агенция Франс Прес, че е " смутен ", тъй като " това концентриране " (...) не е в най-хубавия интерес на потребителите " в Съединени американски щати.

Решението бе следено с огромен интерес, тъй като вероятно блокиране на договорката за обединение би представлявало значима смяна в курса в антитръстовата политика на Вашингтон, тъй като в тази ситуация става дума за по този начин нареченото отвесно обединение, когато двете компании не са директни съперници, а такива " бракове ", исторически видяно, са получавали зелена светлина от управляващите.

AT&T и Time Warner обявиха, че техният съюз е нужен, с цел да се борят против софтуерните колоси като Netflix и Amazon, които създават филми, сериали или документални филми, и още като Apple, Гугъл и даже Фейсбук, които все по-активно навлизат в областта на основаването на наличия.

Това решение бе предстоящо с огромен интерес и от други групи, които са поели към огромни сливания, като Fox и Disney, които оповестиха проектите си за доближаване през декември и се готвят за нескончаем разбор от управляващите и конкуренцията.

Зелената светлина от нощес също така би могла да накара кабелния оператор Comcast да направи контраоферта, с цел да изкупи активите на Fox, които към този момент са обещани на Disney.

Сдружението за отбрана на потребителите в бранша на цифровите технологии Public Knowledge към този момент изрази разочарованието си от тази " нездравословна " договорка, която би могла да повлече след себе си и други от този жанр.
И най-сетне плануваното обединение на AT&T и Time Warner имаше и политически нюанс, тъй като президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп намерено подлага на критика плана още през акцията си през 2016 година. Според мнозина той бе подготвен да постави кол в колелата на Time Warner, тъй като компанията държи CNN, една от обичаните цели на американския президент.

Това антитръстово правосъдно дело бе най-голямото от рода след делото против Microsoft, което без малко да докара до раздробяването на този колос през 90-те години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР