Американски съдия блокира забраната за предоставяне на убежище на границата с Мексико на Байдън

...
Съдия от Съединените щати постанови, че ключов принцип от граничната
Коментари Харесай

Съдия от Съединените щати постанови, че ключов принцип от граничната политика на президента Джо Байдън е в нарушение на закона за предоставяне на убежище в страната, като това решение бе приветствано от правозащитни групи като "победа".

С решение от вторник американският окръжен съдия Джон Тигър блокира ограничението, въведено от администрацията на Байдън през май, което на практика забранява на повечето лица, търсещи убежище, да могат да подават молби за закрила на границата на САЩ с Мексико.

На границата обаче решението ще има малък незабавен ефект, тъй като Тигър отложи решението си за две седмици, за да даде на администрацията време да обжалва пред по-висша инстанция. Очаква се Министерството на правосъдието на САЩ да направи това.

"Решението е победа", заяви Катрина Ейланд, заместник-директор на Проекта за правата на имигрантите на Американския съюз за граждански свободи, който води делото, заведено от редица правозащитни групи.

Но тя отбеляза, че успехът е ограничен. "Всеки ден, в който администрацията на Байдън удължава борбата за незаконната си забрана, много хора, които бягат от преследване и търсят сигурно убежище за семействата си, вместо това остават в сериозна опасност", каза Ейланд в изявление.


Администрацията на Байдън изтъква своята политика като отговорна за рязкото намаляване на незаконните преминавания на границата между САЩ и Мексико през последните месеци. През юни на границата са били задържани по-малко от 100 000 души, което е най-ниският брой от февруари 2021 г.

Мярката блокира възможността повечето мигранти и лица, търсещи убежище, да кандидатстват за закрила на границата, ако първо не са потърсили убежище в трета държава, която са прекосили по-рано по време на пътуването си, или не са използвали така наречените "законни пътища", за да стигнат до САЩ.

Политиката беше представена като заместител на дял 42 - спорно правило от ерата на COVID, което позволяваше на американските власти да отхвърлят повечето търсещи убежище на границата в интерес на опазването на общественото здраве, без да им дават възможност да потърсят закрила.

Критиците обаче нарекоха политиката на администрацията на Байдън "забрана за предоставяне на убежище", като заявиха, че тя нарушава задълженията на САЩ по международното право и излага хората на риск, като ги принуждава да търсят закрила в опасни трети страни, които нямат стабилни системи за предоставяне на убежище.

В решението си от вторник Тигър пише, че влизането в САЩ между пристанищата за влизане "не трябва да засяга достъпа до убежище".

Съдията също така отбелязва, че изискването човек да търси сигурност в трета страна нарушава правен прецедент и че пътищата за предоставяне на убежище, създадени от администрацията на Байдън, "не са смислено достъпни" за много хора, търсещи закрила.


Тигър преди това е отменял подобни, макар и по-рестриктивни политики, въведени от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп.

Те включваха мярка, която се опитваше да забрани достъпа до убежище на лицата, които са пресекли границата на САЩ нелегално, и друга, която забраняваше на хората да търсят убежище в САЩ, ако са пътували през трета държава.

Администрацията на Байдън обаче твърдеше, че нейната политика за предоставяне на убежище се различава от тази, наложена при Тръмп, тъй като е наложена заедно с нови "пътища за законна имиграция".

Но според Керен Цвик, директор на отдела за съдебни спорове в Националния център за имигрантско правосъдие, администрацията на Байдън "просто е повторила предишни правила, които ограничаваха достъпа до убежище на подобни основания, които съдилищата вече са отхвърлили".

"Законите на САЩ защитават правата на хората, които бягат от преследване, да дойдат в тази страна и да получат убежище, точка", заяви Цвик в изявление във вторник.

"Насърчаваме администрацията на Байдън да насочи ресурсите си към поддържане на това право, вместо да се бори за продължаване на тази незаконна и нехуманна забрана за предоставяне на убежище."

Източник: Al Jazeera
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР