Американски полицай е починал при нахлуването в Капитолия в сряда

...
Американски полицай е починал при нахлуването в Капитолия в сряда
Коментари Харесай

Пета жертва на щурма във Вашингтон - в болница почина ранен полицай

Американски служител на реда е умрял при нахлуването в Капитолия в сряда на последователи на президента Доналд Тръмп, предадоха международните организации.

С това общият брой на жертвите при безредиците доближи пет. Сред убитите е жена стачкуващ, която била простреляна от силите за сигурност.

Новината за кончината на служител на реда Брайън Сикник бе доказана от полицията. По-рано тя бе отрекла медийните известия за умрял след щурма на Капитолия служител на реда.

Сикник примрял, откакто се върнал в своето районно ръководство след преодоляването на обстановката в Конгреса. Той бил откаран в болница, където умрял през вчерашния ден.

Привърженици на Тръмп нахлуха в Капитолия, до момента в който Конгресът утвърждаваше успеха на претендента на демократите Джо Байдън на президентските избори в Съединени американски щати на 3 ноември. Президентът републиканец отхвърля да признае провалянето си.

Впоследствие Тръмп смени тона, като осъди насилието в Капитолия и прикани виновниците да бъдат изправени пред правораздаването. Мнозина, в това число републиканци, обаче държат президента виновен като подбудител на размириците. Двама министри - на превоза и на образованието - към този момент подадоха оставка.

Според американски медии държавният секретар Майк Помпейо и министърът на финансите Стивън Мнучин са измежду министрите от кабинета, които са разискали опцията за позоваване на 25-ата корекция в конституцията за премахване на президента от служба.

Председателката на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, и водачът на демократите в Сената Чък Шумър приканиха вицепрезидента Майк Пенс да се позове на 25-ата корекция, само че не са получили отговор. Според в. " Ню Йорк таймс " Пенс не поддържа концепцията за премахване на Тръмп от президентския пост.

Мандатът на президента изтича след броени дни. Джо Байдън ще постави клетва като негов правоприемник на поста на 20 януари.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР