Американски молекулярни биолози разработиха алгоритъм, който може да изчисли възрастта

...
Американски молекулярни биолози разработиха алгоритъм, който може да изчисли възрастта
Коментари Харесай

Ново откритие помага да разберем каква роля играе микрофлората за стареенето

Американски молекулярни биолози създадоха логаритъм, който може да пресметна възрастта на човек с акуратност от към 3-4 години посредством проби от микрофлората на кожата му, заяви пресслужбата на Калифорнийския университет в Сан Диего, базирайки се на публикация в списанието mSystems.
"Появата на сходен инструмент ще ни помогне да разберем каква роля играе микрофлората за стареенето на човешкото тяло и за развиването на болести, свързани със стареенето на организма. Освен това към този момент можем да тестваме по какъв начин разнообразни средства, които забавят старостта, ще повлияят на действието на животните и хората ", сподели биологът от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ) Сю Чженцзян.
Около 10 пъти повече бактерии, гъбички и друга микрофлора живеят в човешкото тяло, в сравнение с нашите лични кафези. Тези едноклетъчни съжители освен въздействат интензивно на храносмилането и метаболизма, само че и на други аспекти на живота и даже на държанието на хората.
Наличието на избрани типове микроби в микрофлората на червата и стомаха доста усилва вероятността от развиване на рак и други болести. В допълнение, преди две години американски биолози откриват, че дребен брой избрани типове бактерии в червата на новородени мишки са свързани с нараснала възможност от развиване на аутизъм.
Сю и неговите сътрудници са разкрили, че микрофлората на някои елементи и органи на човешкото тяло може да бъде употребена за идентифициране на възрастта му посредством разбор на проби от слюнка и други тайни.
Биолозите са комбинирали информацията от този план с сходни бази данни, като са получили общо почти 4 400 проби чревна микрофлора, както и 2 500 проби от едноклетъчни организми, живеещи върху кожата и слюнката на поданици на Канада, Съединени американски щати, Китай и Танзания.
Учените деликатно са проучили тези биоматериали и са ги сравнили, пробвайки се да разпознават общи черти и разлики, свързани с пол, хранителен режим, възраст и други присъщи черти на притежателите на тези проби.
Например видовият състав и разнообразието от бактерии, живеещи в червата на мъжете и дамите, се разграничават доста, само че такива разлики не са присъщи за микрофлората на слюнката и кожата. По сходен метод структурата на микрофлората на кожата и слюнката видимо се трансформира дружно с възрастта на доброволците, което е нехарактерно за жителите на червата.
Така възрастта на човек може да бъде изчислена с акуратност от към 3,8 до 4,5 години съгласно видовия състав и разнообразието от бактериите, живеещи в слюнката и кожата, до момента в който за микрофлората на храносмилателните органи този индикатор е 11,5 години.
Както допускат учените, тези разлики се дължат на обстоятелството, че изискванията на живот на микробите, живеещи върху кожата и в устната празнина, се трансформират почти по един и същи метод за всички хора, до момента в който животът на бактериите, гъбичките и вирусите в червата зависи от храненето на всеки обособен човек.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР