Американски изследователи за пръв път от 19 години насам откриха

...
Американски изследователи за пръв път от 19 години насам откриха
Коментари Харесай

Учени откриха нов щам на ХИВ: Лечението в близко бъдеще става все по-малко възможно

Американски откриватели за пръв път от 19 години насам откриха нов вариант на вируса на човешкия имунодефицит (HIV - Human Immunodeficiency Virus)*, заяви в. " Уолстрийт джърнъл ", представен от Българска телеграфна агенция.

Изследванията били извършени от американската фармацевтична компания " Абът лабораторис ", която създава разнообразни средства за диагностика. По думите на учените с новооткрития вариант на ХИВ били инфектирани трима поданици на Демократична Република Конго. За финален път нов вариант на ХИВ беше разпознат през 2000 година.

Специалисти изрекоха мнение, че откриването на новия вариант надали ще разреши в краткосрочна вероятност да бъдат усъвършенствани методите за диагностика или лекуването на ХИВ. Но откритието ще помогне на учените да открият по какъв начин е еволюирал и се е популяризирал вирусът. В бъдеще това може да докара до създаването на ефикасна и налична ваксина против ХИВ.

Ако не се лекува, болестта с вируса ХИВ може да докара до развиване на заболяването СПИН. По данни на Обединената стратегия на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН (UNAIDS) понастоящем 37,9 милиона души живеят с вируса ХИВ, като новите случаи на болест през 2018 година са 1,7 милиона. От UNAIDS регистрират, че от 1998 година новите случаи на болест с ХИВ понижават, а от 2004 година се следи спад на смъртността, обвързвана със СПИН.

*ХИВ е постоянно мутиращ ретровирус, който нападна човешката имунна система. Доказано е, че вирусът предизвиква синдрома на добитата имунна недостатъчност
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР