Американски изследователи от университета Бригам Йънг са анализирали текстовете на

...
Американски изследователи от университета Бригам Йънг са анализирали текстовете на
Коментари Харесай

Повечето поп песни учат на ненадеждна любов, установи изследване

Американски откриватели от университета " Бригам Йънг " са анализирали текстовете на известни песни, засягащи тематиката за романтиката и връзките, и са открили, че в голямото болшинство от случаите героите им  се демонстрират като ненадеждни сътрудници, написа сп. " Сайколъджи ъв Мюзик " (Psychology of Music).

Учените са изследвали 87 музикални творби, включени в листата на 100-те най-хубави песни за 2019 година на " Билборд ". Сред тях са части като " Lucid Dreams " на групата " Джус Уърлд " и " Sunflowers " на рапъра Пост Малоун.

Текстовете на песните, които показват неустановеност, блян по колегата, нерешителност в себе си или неспособност за битие или деяние без значимия човек (т.е. натрапчиво поведение), са били отнесени към категорията " тревожна обвързаност ".

От друга страна, текстовете на песните, които включват подканване на колегата да си тръгне, бягство от колегата си или съмнение към него, са причислени към категорията " избягваща обвързаност ".

Музикалните композиции, съдържащи обилие от изречения, отнасящи се към тревожната и избягващата обвързаност, са обозначени като " тревожно-избягваща обвързаност ".

И най-после, песните, които включват най-малък брой или въобще не съдържат тревожни или избягващи изрази и разказват позитивни сантиментални взаимоотношения или дейности, са категоризирани като " сигурна обвързаност ".

Същевременно частите, които се въртят към романтиката, само че не дават задоволително подтекст за установяване на стила на обвързаност, са обозначени като неутрални.

Направеният статистически разбор разкрива, че 86,2 % от песните демонстрират ненадеждна обвързаност.

Изследователите са открили, че в текстовете им доминира избягващата обвързаност (33,33 процента), следвана от тревожната обвързаност (27,59 процента) и тревожно-избягващата обвързаност (25,29 процента). Само дребна част от песните отразяват сигурна обвързаност (8,05 процента), а пет са оценени като неутрални (5,75 процента).

Според откривателите образците за ненадеждна обвързаност, извлечени от поп музиката, могат да повлияят на сантименталните упования и взаимоотношения на подрастващите. 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР