Американски инженери създадоха миниатюрен летящ робот с тегло 0,66 грама,

...
Американски инженери създадоха миниатюрен летящ робот с тегло 0,66 грама,
Коментари Харесай

Робот пчела направи контролиран полет

Американски инженери сътвориха дребен летящ робот с тегло 0,66 грама, кадърен да извърши дълъг следен полет. Той е оборудван с четири двойки крила, които се свиват под въздействието на електрическо поле и по този начин придвижват робота напред. Статия за робота е оповестена в списание Nature.

През последните години разнообразни групи инженери създават микророботи с маса, по-малка от грам. На настоящето равнище на софтуерно развиване това механически е извънредно сложна задача, защото в устройство с такава маса и размер е належащо да се комбинират двигателен механизъм, контролно табло, източник на сила или външна система за приемане на сила. Миналата година DARPA разгласи конкурс за създаване на нужните съставни елементи. 

Прототипи на роботизирани пчели с тегло няколкостотин мг към този момент съществуват, като в последните разработки техните благоприятни условия са нарастнали доста. Например неотдавна две групи инженери от университетите в Харвард и Вашингтон показаха летящи роботи, задвижвани от слънчева сила, както и роботи, които получават сила посредством жица. И двата типа минироботи изпълняваха следен полет.

Всички тези роботи употребяват пиезоелектрически задвижващи механизми, които са много комфортни заради дребния си размер и тегло, само че имат лимитирана резистентност при удар. Това е важно, защото такива роботи летят много несигурно. Сега инженерите, ръководени от Робърт Ууд от Харвардския университет, са решили и тези проблем. 

Основният елемент на новата роботизирана пчела се състои от един цилиндричен задвижващ механизъм и две крила в краищата. Те са закрепени по едно и също време към задвижването и към рамката, тъй че когато изпълнителният механизъм се свие, крилата се движат в една посока, а при разширение - в другата. Задвижващите механизми се състоят от диелектричен еластомер, който трансформира формата си под въздействието на електрическо поле.

Инженерите сглобиха няколко прототипа, които имаха от две до осем крила, като най-големият е с 8 крила и маса от 660 мг. 
Авторите пробно демонстрираха, че основаните от тях роботи могат да се сблъскат със стени или други роботи, без да повредят крилата и други детайли.
В тази област напредъкът е огромен. Миналата година Rolls-Royce показа план на микророботи за диагностика и ремонт на самолетни мотори от вътрешната страна. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР