Американски и шведски учени изясниха, че животните не са способни

...
Американски и шведски учени изясниха, че животните не са способни
Коментари Харесай

Учени определиха главната разлика между човека и животните

Американски и шведски учени изясниха, че животните не са способни да запомнят огромно количество поредна информация. Това умеене е главното, което отличава индивида от другите примати, заяви Лента.
 
Благодарение на това умеене Хомо сапиенс може да възнамерява своите дейности, да предвижда събития, да развива пълноценна тирада с времето.
 
Учените от нюйоркския Сити юнивърсити и Стокхолмския университет са анализирали данни от 108 опита с птици и бозайници. В някои опити животните е трябвало да запомнят реда, в който са светвали алена и зелена лампичка. Колкото по-дълги били комбинациите, толкоз по-трудно животните се справяли с тях. И хората, и животните обаче с лекост различавали единия от другия сигнал.
 
С издигнатия математически модел учените съумяха да обяснят резултатите. Оказа се, че неспособността на птиците и бозайниците да разпознават поредност сигнали е обвързвана с това, че те не могат да запомнят последователността на тласъците. Това изяснява за какво обучавани животни не могат да запомнят разликата сред фрази като " куче ухапа жена " и " жена ухапа куче ".
 
Според биолозите в хода на еволюцията човешкият мозък се е приспособил да запомня композиция сигнали и това е станало основа за поява на езика, на способността за разсъждаване и обмисляне.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР