Американски и мексикански еколози проследиха колебанията в броя на почти

...
Американски и мексикански еколози проследиха колебанията в броя на почти
Коментари Харесай

Повече от 500 вида гръбначни животни са на границата на измиране

Американски и мексикански еколози наблюдаваха съмненията в броя на съвсем 30 000 типа гръбначни животни на сушата и откриха, че повече от 500 от тях са на границата на измиране, заяви ТАСС.

"Когато човечеството унищожава следващата популация или тип други живи същества, то сече клона, на който седим. Унищожаваме изключително значими елементи от системата, обезпечаваща живота ни. Съхранението на измиращите типове би трябвало да е толкоз значима задача за всички страни и цивилизации като битката с световното стопляне " - съобщи проф. Пол Ерлих от Станфордския университет., предава Българска телеграфна агенция.

Преди пет години Ерлих и сътрудниците му оповестиха, че на Земята стартира шестото всеобщо измиране на животни. Според изчисленията им през предходните столетия на 100 години са изчезвали по два типа бозайника на всеки 10 000 съществуващи по това време скотски типове. През двете последни епохи този индикатор се е нараснал 114 пъти. По тяхна оценка темповете на измиране на животните в този момент се приближава до скоростта, с която са измирали представителите на флората и фауната преди 66 милиона години, когато са изчезнали динозаврите, морските влечуги и птерозаврите.

Климатичните промени довели до измирането на великански типове кенгуру и крокодили

Ерлих и сътрудниците му са анализирали по какъв начин се трансформира числеността на бозайниците, птиците, влечугите и земноводните от 120 години и са отделили тези, чийто брой е под 1000.

Те са открили, че 515 типа животни дават отговор на този аршин. Това са 1,7 % от общото видово многообразие на Земята. Още 388 типа животни са в категорията, доближаваща се до измиране - с популация от 1000 до 5000.

Около една трета от измиращите гръбначни животни са на територията на Южна Америка, а по 20 % на островите в Океания и в разнообразни елементи на Азия.

Статия за проучването е оповестена в сп. "Протоколи на Американската академия на науките ".

Откриха повода за най-масовото измиране на типове в историята
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР