Американски и британски войски проведоха първите мащабни отбранителни учения на

...
Американски и британски войски проведоха първите мащабни отбранителни учения на
Коментари Харесай

Натовски учения в Полша за защита на балтийските държави

Американски и английски войски организираха първите огромни отбранителни учения на НАТО на полско-литовската граница, отработвайки дейности при възможен опит на Русия да откъсне балтийските страни от останалите членки на алианса, съобщи Ройтерс.

Границата сред Полша и Литва, дълга 104 километра, минава през селскостопански земи, гори и хълмиста околност, известна като Сувалкския кулоар. Ако той бъде завзет от Русия, Естония, Литва и Латвия ще бъдат откъснати от съдружниците им от НАТО.

В продължение на два дни американски хеликоптери и английски самолети участваха в ученията, в които бяха включени и войски от Полша, Литва и Хърватия, симулирайки отбрана на евентуална сериозна точка.

Русия декларира, че няма никакви проекти да нахлува в балтийските страни и споделя, че НАТО заплашва стабилността в Източна Европа, като ускорява военното си наличие си там и организира такива учения. Но американският военачалник Бен Ходжис, командващ силите на Съединени американски щати в Европа, съобщи, че е жизненоважно НАТО да показва, че е готово да работи и да оказва помощ на съдружниците си да държат отворен така наречен кулоар.

В състоялите се през уикенда учения в региона на Сувалки участваха към 1500 бойци, само че съгласно командващия литовските сухопътни сили бригаден военачалник Валдемарас Рупсис при положение на действителна съветска офанзива, ще са нужни доста по-големи сили, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР