Американски епидемиолози свързаха различията в скоростта на разпространение и смъртността

...
Американски епидемиолози свързаха различията в скоростта на разпространение и смъртността
Коментари Харесай

Проследиха как влияе ваксината срещу туберкулоза на смъртността от COVID-19

Американски епидемиолози свързаха разликите в скоростта на разпространяване и смъртността от Ковид-19 по света с това до каква степен всеобщо е поставяна имунизацията БЦЖ против туберкулозата, заяви medRxiv, представено от Българска телеграфна агенция.

" Тези страни, в които не е имало универсална имунизация с БЦЖ, като Италия, Нидерландия и Съединени американски щати, са потърпевши най-вече от Ковид-19. Освен това имунизацията с БЦЖ понижава и случаите на болест с новия ковид. "

" Комбинацията от намалена смъртност и заболеваемост може да направи тази ваксина един от основните принадлежности в битката против кронавируса " - пишат учените, ръководени от Арън Милър от софтуерния университет на Ню Йорк.

Ваксината БЦЖ (BCG)- микроб на Калмет и Герен, е създадена през 1921 година Тя остава основно средство за битка с туберкулозата и до момента, въпреки и мнозина експерти да се съмняват в ефикасността й, изключително в случай че се употребява за възрастни.

Миналата седмица австралийски учени оповестиха, че стартират проучване дали имунизацията БЦЖ може да увеличи имунитета и по този начин да оказва помощ против новия ковид.

За проучването си учените от Съединени американски щати са обработили статистически данни за потреблението на имунизацията БЦЖ във всички страни по света и са ги съпоставили с информация по какъв начин се развива в тях пандемията от Ковид-19. Те са анализирали също по какъв начин въздейства равнището на опазването на здравето в тези страни върху разпространяването и смъртността от навия короанвирус.

Това съпоставяне разкрило любопитна наклонност. Макар и като цяло разпространяването и смъртността от новия ковид да зависели от стопански индикатори, в неголяма група страни, измежду които Съединени американски щати, Иран, Италия, Белгия, Нидерландия и други европейски страни това не било по този начин. Във всички тях не е правена всеобща имунизация с БЦЖ. В резултат, пишат учените, заразяването с новия ковид в тях е четири пъти по-високо, в сравнение с за цялата планета като цяло. Това е особено и за смъртността.

В страни като Бразилия и Япония, където имунизацията се слага непрекъснато от началото на предишния век, смъртността от Ковид-19 е извънредно ниска по отношение на положението на стопанската система.

В Китай имунизацията БЦЖ е поставяна всеобщо от началото на 50-те години на предишния век, само че това се приключва по време на културната гражданска война (1966 - 1976), когато са разпуснати съответните медицински структури. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР