Американски експерти създадат алгоритми, които работят подобно на човешкия мозък(снимка:

...
Американски експерти създадат алгоритми, които работят подобно на човешкия мозък(снимка:
Коментари Харесай

DARPA разработва камера, подобна на човешкото око


Американски специалисти основат логаритми, които работят сходно на човешкия мозък
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската организация за перспективни военни разработки DARPA започва плана FENCE в устрема си да направи камерите за компютърно зрение по-ефективни. Технологията ще имитира метода, по който човешкият мозък обработва информацията.

Съвременните камери за изображения стават все по-усъвършенствани, те могат да снимат изображения с висока разграничителна дарба и да наблюдават обекти с огромна акуратност, само че това се реализира посредством обработка на огромни количества данни, което губи доста време и сила.

Тези камери правят добре работата си, в случай че наблюдават придвижването на обектите на идентичен декор, само че при комплициран пейзаж стандартните системи са по-малко ефикасни в разбора на информация. Чрез програмата FENCE учените от се надяват да основат интелигентни системи за обработка на данни, които имитират процесите, протичащи в човешкия мозък.

Умните логаритми ще понижат фрапантно количеството данни, които би трябвало да бъдат обработени, пренебрегвайки несъществени елементи от изображението. Вместо да се занимава с цялата сцена, FENCE се концентрира единствено върху смяната на обособени пиксели.
още по тематиката
За да реализира тази цел, изследователският екип работи върху нова инфрачервена (IR) фокусна матрица с ниска мощ, асинхронна интегрална скица (IC) за отчитане и обработващ пласт, който оказва помощ на IC да дефинира подобаващите пространствени и времеви сигнали.

Ще са нужни и нови логаритми за обработка на комплицирани, изменящи се фонови данни. В резултат на това откривателите се надяват да получат датчик, който употребява по-малко от 1,5 вата.

Тъй като новата технология е ориентирана към военни приложения, в това число самостоятелни транспортни средства, роботика и технологии за наблюдаване, датчиците би трябвало да бъдат гъвкави и адаптивни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР