Американски доклад Инвестиционния фонд за развитие на медиите със заглавие

...
Американски доклад Инвестиционния фонд за развитие на медиите със заглавие
Коментари Харесай

Американски доклад посочи Пеевски като пример за контрол над медиите

Американски отчет Инвестиционния фонд за развиване на медиите със заглавие "Заграбването на медиите в Европа " показва депутатът от Държавно стопанско предприятие Делян Пеевски като образец за практикуване на надзор върху медиите от страна на държавното управление.

Според отчета, цитират от уеб страницата за проверяваща публицистика The Shift News Пеевски има шест вестника и управлява 80% от мрежата за разпространяване на печатни медии. За загубата на задгранични вложители в медии се показва и последната договорка с Нова телевизия. Като други образци са посочени Словакия, където компания, наречена Penta Investments, има огромен % от онлайн медиите, а през 2012 година компанията беше упрекната в подкупване на политици в подмяна на услуги. В Унгария множеството от водещите медии в страната са поети от олигарси, свързани с Виктор Орбан и неговата ръководеща партия Фидес, установи отчетът. Резултатът е, че огромен % от медиите в Централна и Източна Европа се управляват от група магнати и персони, обвързани с политиката. Ситуацията не е толкоз друга в Малта. Според " Репортери без граници ", "повечето медии в страната са директно притежавани и следени от политически партии ".

Статията цитира и тази част на отчета, съгласно която този модел на ръководство на медийната среда се популяризира и на запад, където популистки и крайнодесни политици усилват въздействието си върху самостоятелни осведомителни източници. Разпространението на медийния надзор зчесто е симптоматично за по-широкия проблем на цялостния надзор на страната над обществени институции, в това число правосъдната система, законодателните и регулаторните органи. Според асоциацията "Прозрачност без граници “ това е "една от най-разпространените форми на корупция ".

Този вид надзор се състои от четири правилото - регулаторно хващане, надзор над публичните медии, потребление на държавно финансиране като инструмент за надзор и придобиване на благосъстоятелност. По-специално, държавното финансиране се оказа изключително ефикасен инструмент във време, в което доста медийни платформи са изправени пред финансови усложнения заради понижаване на приходите от реклама. В случаи като тези, държавните разноски под формата на доходоносни рекламни покупко-продажби са избавителен фактор за мнозина, макар че се назовават това ​​ "най-коварната форма на държавно финансиране ".

В отчета се показва по какъв начин се употребява поощряването или санкционирането на медиите според от това каква информация дават за държавното управление и техните съдружници. Решенията за унищожаване на рекламните парични средства постоянно осъждат медийните компании и платформи на изгубване.

През последните 10 години тайните съглашения сред политическата класа и притежателите на медии доближиха невиждани равнища. Това докара до обстановка, в която множеството или всички вести работят като част от държавните бизнес картели, които управляват и манипулират потока от информация. Всички страни, обхванати от отчета, упражняват надзор на приблизително или високо равнище върху медии. Това произтича от неналичието на бистрота във връзка с финансирането, от зависимостта от страната във връзка с приходите от реклама и от цялостен или най-малко непълен надзор от страна на страната.

Концентрацията на собствеността и държавният надзор оказват доста отрицателен резултат върху независимостта на публицистиката. Заграбването на медиите се употребява като напреднала форма на надзор, което значи, че самостоятелните публицисти са изтласкани на периферията или напълно от пазара. Това понижава въздействието на гражданското общество и отстрани всяка форма на отговорност на държавното управление, се споделя в отчета.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР