Американски дипломати са казали на президента на Украйна Володимир Зеленски,

...
Американски дипломати са казали на президента на Украйна Володимир Зеленски,
Коментари Харесай

US дипломати към Зеленски - посещение при Тръмп зависи от обещание да разследва Байдън

Американски дипломати са споделили на президента на Украйна Володимир Зеленски, че влиятелно посещаване в Белия дом за среща с американския му сътрудник Доналд Тръмп зависи от това той да направи обществено изказване, в което да обещае да проверява компанията на Хънтър Байдън и ролята на Украйна в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година

Това излиза наяве от текстове, оповестени от три комисии към Конгреса на Съединени американски щати, които организират чувания по отношение на течащата процедура по импийчмънт на Тръмп.

Текстовете демонстрират, че американските дипломати са дали да се разбере, че каквото и да е възстановяване на връзките на Киев с Вашингтон ще зависи от съдействието на Зеленски в устрема на Тръмп да откри компрометиращ материал за сина на своя максимален политически конкурент (Джо Байдън) и за демократите като цяло, прецизира " Гардиън ".

През август държавното управление на Зеленски е било наясно, посредством информация в американските медии, че военната помощ на Съединени американски щати за битката ѝ с Русия е била блокирана в явен опит да ускори натиска върху украинското държавно управление.

Публикуваните текстове са преписка от юли до началото на септември сред трима американски дипломати - Гордън Сондланд, който е дипломат на Съединени американски щати в Европейския съюз, Кърт Волкър, тогавашния специфичен делегат на Съединени американски щати в Украйна, и Бил Тейлър, изпълняващия длъжността дипломат на Съединени американски щати в Киев. Личният юрист на Тръмп Руди Джулиани и съветникът на Зеленски Андрей Йермак също се появяват за малко в кореспонденцията.

Разговорите не оставят никакво подозрение, че Държавният департамент на Съединени американски щати е бил доста зает в опитите да употребява канцеларията на президентството, с цел да окаже напън върху непознато държавно управление, с цел да проверява политическите врагове на Тръмп. В един миг дипломатите са подготвили изказване, което Зеленски да прочете.

Ранните диалози са били извършени преди телефонния диалог от 25 юли сред Тръмп и Зеленски, който беше повода за започване на процедурата по импийчмънт, с която в този момент се занимава Конгреса. Те демонстрират, че Сондланд е инструктирал Зеленски за диалога, давайки да се разбере какво ще се изисква от него.

" Разговарях със Зеленски и му организирах цялостен инструктаж. Той го разбра ", написал Сондланд, който е огромна донор на Тръмп и на Републиканската партия, в текст до Волкър.

Волкър дал отговор: " Най-важното е Зеленски да каже, че ще подкрепи следствието - и ще реши всички характерни лични проблеми - в случай че има такива. "

От своя страна украинците били напълно наясно какво се случва и били надълбоко обезпокоени от това, което са помолени да сторят. Те са изразили безпокойството си пред Бил Тейлър, който стана посланика на Съединени американски щати в Украйна през май.

" Гордън, едно нещо, за което разговаряхме през вчерашния ден с Кърт, беше мнението на (украинския финансов министър) Саша Данилюк, че президентът Зеленски е сензитивен към това Украйна да бъде взета на съществено, а не просто като инструмент във вътрешната политика на Вашингтон и преизбирането (на Тръмп) ", написа Тейлър до Сондланд на 21 юли.

Сондланд, донорът на Тръмп и дипломат на Съединени американски щати в Европейски Съюз, отхвърля опасенията с аргумента, че би трябвало да продължат напред, " без значение от претекста ".

" Притеснявам се за алтернативата ", добавил той, като евентуално има поради фрапантно утежняване на връзките.

На 25 юли, тъкмо преди телефонния диалог сред Тръмп и Зеленски, Волкър е изпратил известие на Йермак, съветникът на Зеленски: " Чух от Белия дом - в случай че предположим, че президентът Зеленски убеждава Тръмп, че ще проверява ( " стигне до дъното на случилото се " през 2016 година, ние ще фиксираме дата за посещаване във Вашингтон. "

Тръмп и неговите последователи се пробваха да основат контраразказ на констатацията на американското разузнаване, че Русия се е намесила в американските президентски избори през 2016 година в интерес на Тръмп. Според насрещния роман, същинската интервенция идвала от украински олигарси и била в интерес на Хилари Клинтън. Няма доказателства за теорията, само че започването на следствие от страна на Киев би ѝ придало меродавност.

След диалога сред двамата президенти на 25 юли, Йермак удостовери, че е " минал добре " и Тръмп е споделил на Зеленски да избере дата за визитата си в Белия дом. Обаче окончателната сделка явно е била отсрочена. На 9 август Сондланд е споделил на Волкър, че Белият дом е подготвен да удостовери визитата " незабавно щом Йермак удостовери ". Той добавил: " Мисля, че президентът Тръмп в действителност желае резултат. "

Сондланд предлага да изиска от Йермак да изпрати план на това, което Зеленски ще каже. Всъщия ден Волкър се свързва с Джулиани и му споделя за изказването, което украинският държавен глава ща направи.

" Можем ли всички да се свържем по телефона, с цел да се уверим, че вярно поучавам З какво би трябвало да споделя? Искаме да сме сигурни, че ще свършим това вярно ", споделил Волкър. Джулиани се съгласи.

На идващия ден е станало ясно, че украинците не могат да се доверят на Тръмп и са поискали датата на визитата в Белия дом да бъде оповестена преди Зеленски да направи изказването си.

" След като имаме дата, ще свикаме конференция за пресата, в която ще обявим идното посещаване и ще очертаем визията за рестартиране на връзките сред Съединени американски щати и Украйна, в това число, апропо, " Бурисма " (енергийната корпорация, на която Хънтър Байдън беше член на борда) и намесата в избори в следствия (вероятна имитация за следствие на интервенция в избори) ", загатва Йермак.

В същия ден Волкър показал план на Съединени американски щати за това, което Зеленски би трябвало да каже на Сондланд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР