Американски биолози създадоха и успешно тестваха експериментална нановаксина срещу всички

...
Американски биолози създадоха и успешно тестваха експериментална нановаксина срещу всички
Коментари Харесай

Създадоха универсална ваксина срещу грип

Американски биолози сътвориха и сполучливо тестваха пробна нановаксина против всички варианти на вируса на грип вид А, които провокират най-сериозните епидемии. Ваксината се състои от фрагменти на разнообразни белтъци на вируса, които съвсем не се трансформират в хода на неговата еволюция. По тази причина имунната реакция визира всички варианти на грипа, което е нехарактерно за нормалните сезонни ваксини, които са ориентирани против тази част на вируса, която най-бързо се трансформира.
"Нашата ваксина няма сходен минус и в бъдеще, когато приключат клиничните тествания, ще защищити човек от грип за дълго време ", съобщи Лей Дън от университета на щата Джорджия в Атланта.
Ежегодно грипните епидемии лишават живота на хиляди хора. Борбата със болестта се усложнява от това, че този вирус има три разновидности – А, В и С. По тази причина е мъчно да се предскаже кой точно тип ще получи най-голямо разпространяване през тази или идната година, оповестява Нова телевизия. Освен това имунизацията разрешава да се създаде имунитет единствено към един или няколко варианта.Най-опасните вируси спадат към вид А. Неговите разновидности се разделят на групите А1 и А2.
Към първата група спада вирусът на свинския, а към втората – на птичия грип.Лей Дън и неговите сътрудници са създали първата сериозна стъпка за основаването на универсална ваксина, защитаваща ни от всички вируси вид А. За задачата те са основали наночастици, състоящи се от няколко пласта мазнини и фрагменти от хемаглутинин, протеиновата ризница на вируса, която играе основна роля в неговото прикрепване към белодробните кафези.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР