Американски астрономи установиха огромен дефицит на ултравиолетова светлина във Вселената,

...
Американски астрономи установиха огромен дефицит на ултравиолетова светлина във Вселената,
Коментари Харесай

Голяма част от ултравиолетовата светлина във вселената се губи

Американски астрономи откриха голям недостиг на ултравиолетова светлина във Вселената, оповестява Daily Mail.

Близо 80 % от нея се губят някъде, настояват учените.

Наблюденията за странната липса били осъществени благодарение на галактическия телескоп „ Хъбъл ”. Изследователският екип, включващ Бенджамин Опенхаймер и Чарлз Данфорт от Центъра за астрофизика и галактическа астрономия в Боулдър, Колорадо, анализирал „ филизите ” от водород, които хвърлят мостове през огромните междугалактически пространства. Когато атомите на водорода се сблъскат с високоенергийната ултравиолетова светлина, те се трансформират от електрически неутрални атоми в заредени йони.

Екипът употребявал за изследванията си галактическия спектрограф на стойност 70 млн. $, инсталиран на телескопа „ Хъбъл ” и създаден от университета в Боулдър, щата Колорадо.

Астрономите били сюрпризирани от обстоятелството, че разкрили доста повече водородни йони, които не биха могли да бъдат обяснени с известните количества във Вселената ултравиолетова светлина, идваща най-вече от квазарите. Разликата доближава удивителните 400 %.

Интересното в тази ситуация е, че това противоречие е установено в относително близкия до нас и добре изучен космос./ Obekti.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР