Американски асоциации обвиниха YouTube и компанията майка Google в събиране

...
Американски асоциации обвиниха YouTube и компанията майка Google в събиране
Коментари Харесай

YouTube беше обвинен в събиране на лични данни на деца за нуждите на рекламата

Американски асоциации упрекнаха YouTube и компанията " майка " Гугъл в събиране на персонални данни на деца и потреблението им за " прицелно ориентиране " на рекламите. Според американските управляващи това е противозаконна процедура, съобщи Франс прес.

Двадесет и три организации за отбрана на правата на децата и на цифровите права внесоха тъжба в американския търговски регулатор - Федералната комерсиална комисия - настоявайки той да организира следствие за тези практики. Според организациите Гугъл събира персонални данни на малолетни в YouTube, макар че публично този уебсайт е неразрешен за лица под 13 години. Събират се по-специално данни за местоположението на децата, за средството, посредством което те се свързват с интернет, или за телефонните им номера.

Гугъл събира тези информации, без да осведоми авансово родителите, и ги употребява, с цел да насочва реклами към децата на всички места в интернет ", споделят организациите.

Според организациите тези практики са в несъгласие със закон от 1998 година, който не разрешава уеб сайтове, предопределени за деца или за които се знае, че са употребявани от деца, да събират или да употребяват персонални информации без единодушието на родителите.

Говорител на YouTube сподели, че отбраната на децата и на техните фамилии е приоритет на компанията. Той напомни, че компанията е вложила доста в основаването на особено приложение YouTube за деца - YouTube Kids. 
Новината за жалбата идва в подтекста на повишеното съмнение към интернет колосите, по-специално Facebook, поради метода, по който те ръководят персоналните данни на потребителите.

Във вторник основателят и президент на Facebook Марк Зукърбърг ще дава отговор на въпроси пред комисия на Сената, а в сряда пред комисия в Камарата на представителите поради абсурда с персоналните данни на консуматори на обществената мрежа, озовали се в ръцете на английската аналитична компания Кембридж Аналитика.

 

БНТ
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР