Американската ядрена индустрия призова администрацията на президента Доналд Тръмп да

...
Американската ядрена индустрия призова администрацията на президента Доналд Тръмп да
Коментари Харесай

Американската ядрена индустрия към Тръмп: Съживете добива на уран и обогатяването му

Американската нуклеарна промишленост прикани администрацията на президента Доналд Тръмп да съживи добива на уран и неговото обогатяване посредством деблокиране на фондове по стратегия, датираща от времето на Студената война, съобщи Ройтерс.

В писмо с дата 18 август, пратено от Института за нуклеарна сила до съветника на националната сигурност на Белия дом Джон Болтън и до икономическия консултант на Белия дом Лари Къдлоу, администрацията на Тръмп е призована да позволи разпределяне на средства по силата на закона от 1950 година за произвеждане за задачите на защитата. Така ще се обезпечи гориво за потребностите на отбранатата и ще се усилят запасите от уран за нуклеарните централи, съобщи Българска телеграфна агенция.

Някои специалисти обаче слагат под въпрос сходни ограничения, потвърждавайки, че Съединени американски щати имат задоволително уран в ресурс за подводници, самолетоносачи, оръжия и енергетиката за десетилетия напред.

Секторът на нуклеарната енергетика в Съединени американски щати пострада от високата цена на ограниченията за сигурност и ниските цени на природния газ. Между 2013 година и края на актуалната година общо девет нуклеарни централи ще са затворени, а осем са планувани за затваряне в идните години.

Американски нуклеарни компании са обезпокоени, че Китай и Русия взимат преднина в създаването на нуклеарната енергетика зад граница.

Къдлоу и Болтън, до които е адресирано писмото, са съпредседатели на Работната група за нуклеарно гориво, основана от президента Тръмп през юли. Очаква се групата, която се срещна към този момент няколко пъти, да направи до 10 октомври рекомендации за възкръсване и разширение на вътрешното произвеждане. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР